Ipoteza SOCANTA despre MOARTEA lui Mihai EMINESCU. I-au pus un diagnostic eronat! DEZVALUIRI CUTREMURATOARE

Studiile unui neuropatolog bucurestean asupra cauzelor mortii lui Eminescu scot la iveala o ipoteza socanta: poetul ar fi fost otravit cu mercur de medicii care il tratau de siflis. Calvarul poetului a inceput la Botosani unde i-a fost administrat prima data acest tratament.

Pe data de 15 iunie 1889, in sanatorul doctorului Sutu de la Bucuresti, poetul genial Mihai Eminescu se stingea din viata, dupa o lunga suferinta. Cauzele mortii nu au fost elucidate nici pana astazi, fiind banuite implicatii politice, otraviri si de ce nu fatalitatea reprezentata de piatra aruncata in capul poetului de un nebun in curtea sanatorului.

Dupa aproape 108 ani de la moartea poetului, mai precis in 1997, apare un studiu medical, precis si bine documentat privind moartea si afectiunile poetului. Rezultatele sunt uluitoare si dezvaluirile cutremuratoare. Medicul care l-a intocmit, este doctorul docent neuropatolog Ovidiu Vuia, iar lucrarea sa se intituleaza sugestiv „Despre boala si moartea lui Eminescu”.

Citeste si: VIDEO FABULOS! Cristian Tudor Popescu canta MANEAUA lu’ Eminescu!

Lucrarea se bazeaza pe fise medicale, rapoarte medicale si constatari ale medicilor care l-au trata si consultat pe Eminescu, atat la Viena, Bucuresti, Iasi sau Botosani.

Sindrom maniaco-depresiv nu sifilis

In primul rand dupa o intreaga mitologie in literatura si mass-media romaneasca privind sifilisul de care suferea Mihai Eminescu, se vadeste astazi ca diagnosticul a fost pus in mod superficial si cel mai probabil eronat. Poetul era macinat in realitate de un sidrom maniaco-depresiv. Asta o spune si medicul psihiatru botosanean, cu o vasta experienta si dedicat studiului bolii lui Eminescu.

”Eminescu se pare din simptomele prezentate de contemporanii lui suferea de sindrom maniaco-depresiv. Experimenta episoade de acest gen. Este o tulburare ravasitoare, mai ales in conditiile in care nu erau tratamente eficace si precise in aceea perioada si nici literatura de specialitate atat de bine pusa la punct ca astazi. De altfel eu nu cred in diagnosticul de sifilis. Nu prea avea baza pentru un asemenea diagnostic”, spune medicul psihiatru Nicolae Vlad.

Citeste si: ANDREI PLESU, DESPRE VICTOR PONTA: ESTE INCONSISTENT SI IMATUR. NU ARE NICIUNA DINTRE CALIFICARILE NECESARE PENTRU A FI PRESEDINTE

Acelasi diagnostic este scos la iveala si de lucrarea medicului Ovidiu Vuia. ”Pe la sfarsitul lui iunie 1883 ii apar tulburarile psihice, astfel ca e internat in Sanatoriul doctorului sutu unde i se pune diagnosticul de manie acuta, cum reiese dintr-un buletin medical semnat de respectivul doctor. De altfel, poetul prezinta simptome tipice de manie, boala a psihicului caracterizata printr-o deosebita activare, de ordin afectiv, a tuturor facultatilor, pe langa sensibilitate, si a celei intelectuale si volitive.”, sustine in lucrarea sa Ovidiu Vuia.

Doborat de munca si extenuat sentimental

Boala(manie acuta) este confirmata si de medicii din Viena unde este dus de la Bucuresti la sfarsitul lunii octombrie al anului 1883. Aici este consultat si tratat de medicul Obsteiner, o somitate in domeniu. Specialistul vienez era de parere ca suprasolicitare intelectuala si emotionala a poetului a condus catre aceasta afectiune. Dealtfel si Ovidiu Vuia este deacord.

Citeste mai mult pe adevarul.ro