Adevărul despre nebunia lui Grigore Alexandrescu. Motivul banal care i-ar fi declanșat poetului boala

Timp de 25 de ani, poetul Grigore Alexandrescu a suferit de alienare mintală, boală declanşată la Focşani, la doar câteva zile după ce s-a căsătorit.  Grigore Alexandrescu a fost unul dintre poeţii şi fabuliştii talentaţi ai generaţiei sale, care a rămas în literatura română ca autorul care a consacrat specii literare ca epistola, meditaţia şi satira

Născut la Târgovişte în anul 1810, orfan de părinţi încă din copilărie, poetul a fost crescut de un unchi, la Bucureşti, care i-a remarcat inteligenţa sclipitoare, dar şi memoria extraordinară, uimindu-l pe marele Ion Heliade Rădulescu cu talentul său poetic, acesta din urmă publicându-l în revistele pe care le deţinea. Poetul avea 50 de ani când a devenit membru în primul parlament al ţării, care şi-a avut sediul la Focşani. (…) Aici, pe data de 29 mai 1860, în biserica Stamatineşti a avut loc nunta poetului Gr. Alexandrescu cu Raluca Stamatin, naş fiind Ştefan Golescu, preşedintele Comisiei Centrale.

Citește și: ION CREANGĂ A AVUT PARTE DE O MOARTE VIOLENTĂ CHIAR DE ANUL NOU. CE I-A FOST FATAL

A fost începutul sfârşitului pentru poet, întrucât la doar patru zile de la nuntă au început primele semne de alienare mintală, care îl vor devasta periodic, până la sfârşitul vieţii. (…) La vremea respectivă, lumea literară a speculat foarte mult pe subiectul îmbolnăvirii poetului. Înainte de a se căsători, Alexandrescu a părăsit-o pe tânăra Mariţa Berlescu, fata unor boieri cunoscuţi din Bucureşti. Trădată în dragoste, femeia dezamăgită şi părăsită i-a trimis poetului, ca dar de nuntă, un borcan de dulceaţă, din rezerva cu care îl alinta deseori pe fostul ei iubit. Poetul nu a ezitat să se înfrupte din delicatesă, doar că în scurt timp i s-a declanşat boala căreia avea să-i rămână captiv timp de 25 de ani. Se crede că dulceaţa a fost otrăvită, scrie Adevărul. 

Sursa text și foto: adevarul.ro