ADINA VALEAN, deranjata ca social-democratii romani nu au votat-o in PE: Mi s-a parut nepotrivit

ADINA VALEAN, deranjata ca social-democratii romani nu au votat-o in PE: Mi s-a parut nepotrivit

Grupul PPE a votat lista socialistilor, dupa cum a fost intelegerea, a declarat, marti, europarlamentarul PNL Adina Valean, care s-a aratat deranjata de faptul ca social-democratii romani au anuntat ca nu o vor sustine pentru functia de vicepresedinte al Parlamentului European.

Intrebata daca a votat-o pe Corina Cretu in cel de-al doilea tur al alegerilor din PE pentru functiile de vicepresedinte al forului legislativ european, Adina Valean a raspuns afirmativ, precizand ca a existat “intelegerea politica intre grupurile democrate”, in baza careia l-a votat si pe Martin Schulz pentru functia de presedinte al PE.

“Aici nu se pune problema daca iti place sau nu cineva, dar, in general, oamenii politici trebuie sa-si respecte cuvantul si angajamentele. Grupul PPE a hotarat ca vom sustine lista socialistilor, a liberalilor si iata ca am facut-o”, a declarat Adina Valean, care a fost aleasa vicepresedinte PE din primul tur.

Ea a precizat ca a fost deranjata de afirmatiile europarlamentarului PSD Catalin Ivan, care a anuntat, marti dimineata, ca social-democratii romani nu o vor sustine, in pofida intelegerii dintre PPE si S&D.

Citeste si: Adina Valean, aleasa ca vicepresedinte al PE

“Mi s-a parut nepotrivit, dar ce rost are sa-l mai comentez. Asa considera ei”, a spus Valean. 

Totodata, europarlamentarul PNL a infirmat faptul ca cei din ALDE ar fi facut campanie impotriva ei. “Nu-i adevarat. Cei din ALDE m-au votat, pentru ca si ei au facut parte din aceasta intelegere si oamenii sunt politicieni seriosi, care stiu ca atunci cand se hotaraste ceva trebuie sa-si respecti cuvantul”, a spus Valean.

Intrebata daca fostii colegi din ALDE nu au fost deranjati de trecerea la grupul PPE, Adina Valean a explicat ca sunt si politicieni de la PPE care au trecut la ALDE. “Se mai schimba pozitiile in diverse grupuri politice. Sunt convinsa ca vom lucra foarte bine in urmatorii cinci ani si am foarte multi colegi si prieteni la ALDE, cu care sunt sigura ca voi colabora in continuare”, a mai spus Adina Valean.

In ceea ce priveste prioritatile sale din pozitia de vicepresedinte al PE, europarlamentarul a declarat ca le va anunta dupa prima sedinta de birou, intrucat vrea sa caute “acele lucruri care sunt relevante pentru Romania”, pe care va incerca sa le serveasca.

Citeste si: PARLAMENTUL EUROPEAN s-a reunit in prima sesiune plenara

Adina Valean (PNL) si Corina Cretu (PSD) au fost alese, marti, in functii de vicepresedinte al Parlamentului European, Valean obtinand, din primul tur, 394 de voturi, iar Cretu, din al doilea tur, 406 voturi.

In primul tur al alegerilor din PE pentru cele 14 functii de vicepresedinte au votat 729 de europarlamentari, 717 voturi fiind valabil exprimate. Dupa primul tur, sase dintre candidati au obtinut majoritatea necesara, de cel putin 359 de voturi, si au fost alesi in functii de vicepresedinti, printre acestia fiind Adina Valean, cu 394 de voturi.

Europarlamentarul PSD Corina Cretu a avut, in primul tur, 342 de optiuni favorabile, neintrunind in aceasta etapa majoritatea necesara de 359 de voturi.

In al doilea tur, Corina Cretu a obtinut 406 voturi.

Cele 14 functii de vicepresedinte PE au fost vizate de 15 candidati.

Catalin Ivan a anuntat, marti, inainte de votul pentru vicepresedintii Parlamentului European, ca delegatia PSD nu o va vota pe Adina Valean care candideaza din partea PPE pentru un post de vicepresedinte PE, caracterizand-o drept “o tradatoare”.

“In primul rand o sustinem pe Corina Cretu, pentru ca ea trebuie sa fie vicepresedinte al Parlamentului European dupa toata activitatea pe care a depus-o. Suntem bucurosi ca nu mai este Laszlo Tokes (vicepresedinte al PE – n.r.)”, a declarat Catalin Ivan.

Referitor la votul pentru cele 14 functii de vicepresedinti, Catalin Ivan a precizat ca delegatia PSD nu o va vota pe Adina Valean.

“In general, tradatorii isi merita soarta, iar eu nu pot s-o vad altfel pe Adina Valean decat ca pe un tradator. Am dus multe batalii impreuna, stiu cat de vehementa era impotrriva lui Traian Basescu intr-o anumita perioada. Schimbarea asta radicala de discurs pe noi ne-a uimit, ca sa folosesc un cuvant elegant. Voturile noastre nu le va avea, pentru ca oricat de mult ne-am dori ca Romania sa aiba cat mai multi reprezentati in functiile importante din PE, conteaza si calitatea acestora”, a afirmat Ivan.

La randul sau, Monica Macovei a precizat ca europarlamentarii PPE vor vota cu Adina Valean.

“Toata lumea are intelegeri. E firesc, eu va spun ca cei din PPE vor vota cu Adina Valean, potrivit intelegerii”, a precizat Macovei, intrebata daca exista europarlamentari din PPE care ar putea sa nu voteze cu Adina Valean.

Purtatorul de cuvant al PNL, Cristina Pocora, a declarat, marti, ca dezavueaza afirmatia lui Catalin Ivan ca delegatia PSD nu o va vota pe Adina Valean ca vicepresedinte al PE, aratand ca, in mod normal, candidaturile Adinei Valean si Corinei Cretu trebuie sustinute de toti europarlamentarii romani.

Pocora a precizat ca pentru prima oara de la aderarea Romaniei la UE exista sansa reala de a obtine doua pozitii de vicepresedinte al Parlamentului European, prin Adina Valean si Corina Cretu, iar acest lucru ar trebui sustinut de toti europarlamentarii romani.

PPE a propus sase candidati, printre care si Adina Valean, pentru cele sase posturi de vicepresedinte pe care le are, in timp ce S&D are alocate trei posturi, una dintre propuneri fiind Corina Cretu.

Social-democratul german Martin Schulz a fost reales presedinte al Parlamentului European (PE) marti, din primul tur, cu voturile principalelor forte eurofile, si anume PSE, PPE si liberalii, relateaza AFP.

Schulz, presedintele in exercitiu al institutiei, care a fost candidatul socialistilor la presedintia Comisiei Europene (CE) in alegerile europene, a obtinut 409 voturi “pentru” dintre cele 612 exprimate, din totalul de 751, in baza unui acord de coalitie cu PPE (centru-dreapta) si liberali.