Adina Valean, despre legea lobby-ului: E nevoie de dialog, procesul legislativ decizional nu se poate desfasura in laborator

ADINA VALEAN, deranjata ca social-democratii romani nu au votat-o in PE: Mi s-a parut nepotrivit

Europarlamentarul PNL Adina Valean a declarat marti, la conferinta “Mediafax Talks about Lobby”, ca in procesul legislativ este esential si legitim dialogul cu toate sectoarele de activitate vizate de un act normativ, dar si folosirea expertizei externe institutiilor publice si Parlamentului.

“A discuta despre activitatea unui parlamentar in relatia cu reprezentantii grupurilor de interese, nu intotdeauna lobby-isti, este un lucru foarte important pentru Romania in primul rand. La noi aceasta chestiune este departe de a fi asezata si chiar de a fi inteleasa, care este rolul reprezentantului unui grup de interese in relatia cu procesul legislativ. Pentru ca noi daca vom da o lege a lobby-ului, asta nu va putea reglementa relatia necesara si reala intre societate si factorul legislativ (…) In opinia mea, procesul legislativ decizional nu se poate desfasura intr-un laborator, adica nu este un laborator unde au acces numai politicienii si decidentii din societate, care stiu ei mai bine ce lege trebuie data si cum sa reglementeze un anume sector de activitate”, a sustinut Valean.

Europarlamentarul PNL a sustinut ca este “absolut esential” ca forma finala a unei legi sa fie rezultatul unui “dialog permanent si aplicat cu cei pe care legea respectiva ii vizeaza”, situatie in care prevederile legale ar avea o calitate mai mare.

Valean a mai precizat ca in procesul legislativ se bazeaza de cele mai multe ori, cum este cazul Parlamentului European, pe expertiza unor terte persoane.

“Expertiza de obicei nu exista la legiutor, nici macar intotdeauna la cel care propune legea. in Uniunea Europeana legile sunt propuse de Comisie, sunt dezbatute si adoptate de Parlament si Consiliul European. Niciuna din aceste institutii nu are in interior expertiza, companii de studii si asa mai departe, care sa poata sa ajute la elaborarea unui punct de vedere. Intotdeauna aceste puncte de vedere sunt facute cu ajutorul expertilor din afara”, a mentionat europarlamentul PNL.

Ea a sustinut ca pentru o expertiza de calitate este nevoie de resurse.

“Rational sa ne gandim ca Parlamentul Romaniei ar trebui sa angajeze o intreaga armata de experti pentru toate domeniile in care este chemat sa legifereze. Este normal ca acestia sa fie angajatii din afara institutiei publice”, a mai declarat Valean.

Europarlamentarul PNL a precizat ca impactul unui act normativ care nu este realizat in baza unei expertize adecvate risca sa duca la prejudicii foarte mari.

“Dialogul atunci cand o virgula sau o prevedere intr-o fraza poate sa insemne in spate, pentru industrie, milioane de euro este esential. Pentru ca, si daca nu vrei, o greseala sau o necunoastere intr-o prevedere legislativa poate avea un impact devastator asupra unui sector”, a mai spus Valean.

Ea a precizat ca “este extrem de legitim pentru cei vizati de un proiect legislativ sa incerce sa-l amendeze cu argumente, intotdeauna”.

“In final, in Parlament vor fi reprezentate toate punctele de vedere (…) De aia si exista partide diferite, cu ideologii diferite, si este evident ca pe un proiect legislativ in cele doua, sa spunem, fete ale lui care pot fi adesea opuse vor fi unii care vor sustine o anumita viziune, vor fi altii care vor sustine viziunea opusa, dar in final ambele ajung in dezbatere si va fi adoptata cea care reuseste sa convinga o majoritate sa o sustina”, a mai precizat europarlamentul PNL.

Presedintele Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea, presedintele Comisiei juridice a Camerei, Bogdan Ciuca, europarlamentarul Adina Valean, senatorul Mircea Geoana, experti, avocati si cei implicati direct in activitatea de lobby participa, marti, la conferinta “Mediafax Talks about Lobby”, organizata de Agentia de presa Mediafax , in pateneriat cu Asociatia Registrul Roman de Lobby, tema principala fiind transparenta activitatii de lobby, in contextul actualului proiect de lege propus de catre Comisia juridica a Camerei Deputatilor in decembrie 2013.

Scopul conferintei este sa puna in dialog, intr-o dezbatere publica interactiva, principalii actori din procesul activitatii de influentare a deciziei publice si sa ofere noi abordari asupra desfasurarii optime a activitatii de lobby, in acord cu politicile si bunele practici europene. La dezbaterea publica participa decidenti politici, reprezentanti ai principalelor institutii din Romania, profesionisti care activeaza in domeniul lobby, ONG-uri si jurnalisti, precum si experti din institutiile europene si internationale.

Lectorii invitati sunt: Valeriu ZGONEA – Presedintele Camerei Deputatilor; Bogdan CIUCa – Presedintele Comisiei Juridice a Camerei Deputatilor; Lucyna GUTMAN-GRAUER – Board Member, SEAP Society of European Affairs Professionals; Adina VaLEAN – Europarlamentar, Grupul Aliantei Liberalilor si Democratilor pentru Europa; Laura FLOREA – Presedintele Asociatiei Registrul Roman de Lobby; Mircea GEOANa – Senator PSD, fost ministru de Externe si ambasador al Romaniei in SUA; Leonard ORBAN – Presedintele CA al Institutului European din Romania, fost comisar european pentru Multilingvism; Codru VRABIE – Presedinte, Asociatia EPAS; Roberto MUSNECI – Senior Partner, Serban&Musneci Associates; Ionut SIBIAN – membru CESE; Liviu FaTU – Avocat, Fatu Law Firm.

Foto: Adevarul