Adina VALEAN: Romania e bine in afara zonei euro, nu vrem sa ne trezim ca ne cresc impozitele si taxele

Europarlamentarul PNL, Adina Valean, este de parere ca “Romania se simte foarte bine in afara zonei euro” si ca liberalii nu sunt interesati de convergenta economica si fiscala cu tarile din zona euro si nu vor ca de la Bruxelles sa se incerce sa i se impuna Romaniei “un alt model european de buget”.

Prezenta, duminica, la Ploiesti, europarlamentarul liberal Adina Valean a afirmat ca in opinia sa Romania se simte “foarte bine” in afara zonei Euro si ca sustine adoptarea de politici diferentiate la nivel european pentru zona euro si pentru zona non-euro.

“Eu cred ca Romania se simte foarte bine in afara zonei euro si ca nu exista nicio obligatie de aderare la zona euro. Un lucru pentru care noi am insistat in Parlamentul European si pe care il vom promova si in continuare este diferentierea sau fundamentarea politicilor economice si fiscale europene pe studii de impact asupra zonei non-euro. Cu alte cuvinte imi doresc ca atunci cand se iau decizii de politica economica si financiara la Bruxelles sa se evalueze care este si impactul in afara zonei euro, pentru ca Romania e in afara zonei euro”, a afirmat Adina Valean.

Mondo News iti recomanda si: Crin Antonescu: Vreau pentru Romania lideri de bun simt

Europarlamentarul, care candideaza pentru un nou mandat in legislativul Uniunii Europene, a mai spus ca nu militeaza pentru intrarea tarii noastre in zona euro si nici pentru convergenta economica si fiscala cu statele din zona euro, intrucat acest lucru ar duce la cresterea taxelor si impozitelor.

“Noi nu suntem interesati de convergenta economica si fiscala cu tarile din zona euro pentru ca acesta este, de fapt, fondul problemei pentru zona euro: exista uniune monetara, dar nu exista convergenta fiscala. Asta este catre ceea ce se indreapta, si statele mari din zona Euro, cum este Germania sau cum este Franta, incearca sa impuna convergenta fiscala in zona euro. Or asta pentru Romania ar insemna renuntare la cota unica, ar insemna cresterea impozitelor asa cum este in multe state europene cu model social. De aceea cred ca in mod responsabil noi liberalii spunem ca trebuie sa ne promovam flexibilitatea si interesul nostru in ceea ce inseamna politica economica si fiscala europeana”, a mai adaugat Adina Valean.

Citeste si: Adina VALEAN: Nu toti suntem gata sa ne vindem sufletul pentru gazul rusesc

“Nu ne intereseaza chestiunea legata de zona euro, ne simtim bine in afara ei, pentru ca noi nu vrem sa ne trezim in situatia in care sa ne spuna Bruxellesul ca trebuie sa renuntam la cota unica pentru ca nu colectam suficienti bani la buget, sa incerce sa ne impuna un alt model european de buget, sa ne trezim ca ne cresc impozitele si taxele. Noi, liberalii, suntem impotriva oricarei cresteri de impozite si taxe nu pentru ca este mantra noastra, ci pentru ca dauneaza grav competitivitatii economice si economiei. Si asta este motivul pentru care noi credem ca si multe dintre statele europene care se afla acum in stagnare economica se afla in aceasta situatie tocmai din incercarea de a promova un model economic si fiscal pagubos. Or, exact de asta trebuie sa ne ferim, iar noi avem in programul economic al partidului si in programul economic pentru Parlamentul European aceasta linie de actiune ferma in urmatorii cinci ani: deci nu doresc sa discutam despre euro”, a conchis Adina Valean.

 

Adina VALEAN: Romania e bine in afara zonei euro, nu vrem sa ne trezim ca ne cresc impozitele si taxele