Adio, Nelson Mandela! Mii de sud-africani ii aduc un ultim omagiu fostului presedinte, care va fi inmormantat duminica

Mii de sud-africani stau la coada pentru a-si lua adio de la Nelson Mandela. Lungi cozi de asteptare s-au format vineri dimineata, la Pretoria, unde mii de sud-africani spera sa-si ia adio de la eroul lor, Nelson Mandela, inainte ca el sa fie dus in satul sau natal, Qunu, unde va fi inmormantat duminica, relateaza Mediafax, citand AFP.
 
“Sa-l vad pentru ultima data m-ar face atât de fericit”, a spus Tieho Motspai, care s-a asezat la coada, impreuna cu sotia sa, inca de la ora 01.00 (01.00, ora Romaniei).

“Imediat dupa ce ne vom vedea presedintele, ne vom intoarce acasa”, in micutul oras Frankfurt, a adaugat el, inconjurat de mii de persoane.

Cu o zi inainte, autoritatile au inchis portile Presedintiei Africii de Sud, Union Buildings, unde a fost expus corpul neinsufletit, in cursul dupa-amiezii, iar mii de persoane au ramas la coada.

O parte dintre aceste persoane, intre care si Stanley Luvhimbe, care a parcurs 450 de kilometri pentru a-si vedea “eroul”, au decis sa ramâna sa doarma la fata locului. “Este o ocazie unica. Nu il voi mai vedea vreodata”, explica el.

Altii isi incercau sansa pentru prima data vineri, ca, de exemplu, Ompelege Majafa, in vârsta de 27 de ani, care a condus trei ore in mijlocul noptii pentru a ocupa un loc mai bun la coada. “Este un moment pe nu il vom uita niciodata. Suntem aici pentru Tata!”, afirma el.

Ca in fiecare dimineata din ultimele trei zile, corpul neinsufletit al campionului luptei impotriva apartheidului si primului presedinte de culoare al tarii a parasit spitalul militar din Pretoria, unde este conservat, la scurt timp dupa ora locala 07.00 (07.00, ora Romaniei).
Cortegiul a traversat strazile capitalei, unde numerosi sud-africani l-au intâmpinat cu mici drapele, onorându-l astfel pe cel pe care il considera parintele natiunii.

in jurul orei locale 08.00 (08.00, ora Romaniei), corpul neinsufletit al lui Mandela a fost instalat in curtea de onoare a Union Buildings, unde 12.000 de persoane au venit sa-si ia adio miercuri.

El va fi transferat sambata in Eastern Cape (sud-est), provincia natala a lui Mandela, pentru a fi inmormântat duminica la Qunu, satul in care si-a petrecut copilaria.

Funeraliile de stat vor avea loc in prezenta a aproximativ 5.000 de persoane, printre care demnitari de stat straini, ca printul Charles si fostii premieri francezi Lionel Jospin si Alain Juppé.