ADIO PENSII SPECIALE pentru ALESII LOCALI! DEPUTATII au RESPINS proiectul de modificare a legii

Plenul Camerei Deputatilor a respins, miercuri, proiectul de modificare a Legii privind statutul alesilor locali care prevede pensii speciale pentru primari, viceprimari, presedintii si vicepresedintii de consilii judetene, dupa ce Curtea Constitutionala a declarat proiectul neconstitutional, informeaza Newsro.

Proiectul nu a intrunit numarul necesar de voturi pentru a fi adoptat, fiind inregistrate 149 de voturi “pentru”, 67 de voturi “impotriva” si cinci abtineri. Proiectul va fi trimis la Senat, spre dezbatere si vot, acesta fiind for decizional in acest caz. In timpul dezbaterilor din plenul Camerei Deputatilor, deputatul PNL Gabriel Andronache a precizat ca liberalii nu sustin acest proiect de lege.

“PNL isi mentine pozitia de a nu sustine acest proiect, deoarece reglamentarea are in continuare, din punctul nostru de vedere, caracter neconstitutional. (…) In privinta procedurii de reexaminare consideram ca aceasta este neconstitutionala deoarece punerea in acord cu decizia Curtii Consitutionale nr. 22/2016 a proiectului de lege inseamna respingerea legii, aceasta fiind declarata in integralitatea sa neconsitutionala”, a spus Andronache, de la tribuna Parlamentului.

CITESTE SI: GUVERNUL A MAI DEMIS SASE PREFECTI SI SUBPREFECTI

Pe de alta parte, vicepresedintele Camerei, social-democratul Florin Iordache, a sustinut ca prin modificarile facute la acest proiect de lege s-a raspuns criticilor prevazute in decizia CCR.

Comisiile reunite de administratie publica si juridica din Camera Deputatilor au adoptat mai multe amendamente la acest proiect de lege, urmare a deciziei Curtii Constitutionale care a declarat, in 20 ianuarie, neconstitutional proiectul privind pensiile speciale ale alesilor locali.

Astfel, unul din amendamentele adoptate prevede ca indemnizatiile vor fi suportate din bugetele locale ale comunelor, oraselor, municipiilor, sectoarelor din Capitala, a judetelor si municipiul Bucuresti. Un alt amendament adoptat prevede ca primarii, viceprimarii, presedintii si vicepresedintii de consilii judetene care au fost si parlamentari trebuie sa opteze pentru una din cele doua pensii speciale.

“Cererea pentru acordarea indemnizatiei pentru limita de varsta se depune la autoritatea administratiei publice locale competente, in functie de locul de provenienta a madatului/mandatelor exercitat/exercitate”, se arata in proiect. In proiectul pe care CCR l-a declarat neconstitutional era prevazut ca indemnizatia pentru limita de varsta se actualizeaza ori de cate ori se majoreaza sau se indexeaza indemnizatia bruta lunara a unui primar, viceprimar, presedinte si vicepresedinte al consiliului judetean aflat in exercitarea mandatului, cu aceeasi data.

La comisiile de specialitate, acest alineat a fost modificat si prevede ca, in cazul in care mandatele pentru care se cuvine indemnizatia pentru limita de varsta este diferit, procentul de 0,55% din indemnizatia bruta lunara aflata in plata se aplica asupra indemnizatiei brute lunare aflate in plata corespunzatoare fiecarui tip de mandat. Legea urmeaza sa intre in vigoare de la 1 ianuarie 2017.

Sursa foto: realitatea