Administratia Penitenciarelor din Africa de Sud: Avem conditii pentru a-l incarcera pe PISTORIUS

Administratia penitenciarelor sud-africane a depus marturie, joi, in procesul lui Oscar Pistorius si a dat asigurari ca atletul paralimpic ar putea fi incarcerat fara riscuri, in cazul unei astfel de sentinte, in ciuda periculozitatii, vechimii si suprapopularii inchisorilor din aceasta tara.

“Pot sa confirm cu toata increderea ca, in cazul in care tribunalul, nu conteaza in ce moment, decide ca el trebuie sa mearga la inchisoare, exista locuri unde noi putem sa-l incarceram pe acuzat”, a declarat Zacharia Modise, inalt responsabil al serviciilor penitenciare sud-africane, informeaza AFP.

Acesta nu a ascuns existenta unor probleme, Africa de Sud democratica mostenind cladiri foarte vechi de pe vremea apartheidului, cand scopul era de a-i inchide pe detinuti si nu de a-i reabilita. Numeroase inchisori se confrunta cu o lipsa de gardieni, iar statul este acuzat deseori ca nu face nimic pentru a garanta securitatea detinutilor in inchisoare, unde bandele fac legea. Dar inchisorile – peste 230 – nu sunt toate la fel.

CITESTE SI: OSCAR PISTORIUS A SCAPAT DE ACUZATIA DE CRIMA. UPDATE 

Parchetul, care se lupta de luni pentru a impiedica dictarea unei pedepse usoare, cum sugereaza apararea, i-a cerut lui Modise sa confirme ca aripa medicala a inchisorii centrale din Pretoria “Kgosi Mampuru” are celule individuale. “Da, cu toalete, un pat cu saltea, o patura, o perna si lenjerie”, a raspuns responsabilul. “Si un dulap individual?”, a intrebat procurorul Gerrie Nel. “Da”, a raspuns Modise.

“Putem asigura ca drepturile sale individuale sunt respectate si, cu privire la sanatatea lui, el poate fi tratat corect”, a continuat oficialul, inainte ca avocatul lui Pistorius, Barry Roux, sa evoce cazuri de tortura in inchisoare, de dusuri defecte si de absenta cazilor de baie. “Onorata instanta, afirm ca exista cazi de baie in unitatea noastra medicala. Nu exista cazi pentru detinuti normali”, a precizat Modise.

CITESTE SI: OSCAR PISTORIUS, VINOVAT de OMOR din CULPA. PEDEAPSA va fi pronuntata pe 13 octombrie 

Oscar Pistorius, in varsta de 27 de ani, a impuscat-o mortal la 14 februarie 2013 pe Reeva Steenkamp, model sud-african cu care avea o relatie de trei luni. Procesul lui Pistorius a inceput in luna martie 2014. Judecatoarea Thokozile Masipa a citit in instanta, la 12 septembrie, concluziile sale in acest caz.

Campionul paralimpic Oscar Pistorius a fost gasit vinovat de omor din culpa de justitia sud-africana, dar a obtinut dreptul de a ramane in libertate pe cautiune pana la reluarea discutiilor in cazul sau la tribunalul din Pretoria. Luni, la Pretoria au inceput pledoariile finale ale apararii si acuzarii pentru determinarea sentintei in cazul lui Oscar Pistorius.

Sursa foto: bbc.co.uk