KLAUS IOHANNIS a semnat decretul prin care MIHAI TUDOSE este desemnat candidat la functia de PREMIER

Presedintele Klaus Iohannis a convocat, luni, toate partidele parlamentare la consultari in vederea desemnarii unui candidat la functia de prim-ministru care sa formeze noul guvern, dupa ce Cabinetul lui Grindeanu a fost demis prin motiune de cenzura, informeaza Administratia Prezidentiala.

UPDATE 12Klaus Iohannis a semnat marti decretul prin care Mihai Tudose este oficial desemnat candidat la functia de premier, informeaza Administratia Prezidentiala.

“Presedintele Romaniei, domnul Klaus Iohannis, a semnat marti, 27 iunie a.c., decretul privind desemnarea domnului Mihai Tudose in calitate de candidat la functia de prim-ministru, pentru a cere votul de incredere al Parlamentului asupra programului si listei noului Guvern, potrivit art. 103 alin. (2) din Constitutia Romaniei, republicata”, transmite Cotroceniul.

UPDATE 11Presedintele Klaus Iohannis a anuntat la ora 20.00 ca l-a desemnat pe Mihai Tudose, propunerea PSD-ALDE, drept viitor premier. Iohannis si-a motivat decizia spunand ca Romania e in criza politica, iar aceasta criza “dauneaza grav Romaniei”. Iohannis a cerut partidelor sa urgenteze procedurile parlamentare astfel incat Romania sa aiba guvern in aceasta saptamana. Iohannis a spus ca doar PSD-ALDE au propus un premier, desi la iesirea de la consultari Traian Basescu anuntase ca si PMP a facut o propunere, pe Siegfried Muresan.

UPDATE 10: Varujan Pambuccian a transmis, dupa intalnirea cu Klaus Iohannis, ca grupul minoritatilor nationale nu a negociat cu nimeni si ca ei au incredere in decizia presedintelui Romaniei. “Noi nu am negociat cu nimeni. Nici cu cei din zona PSD-ului, nici cu cei din zona Opozitiei. Cea mai mare incredere o avem in decizia presedintelui”, a spus Varujan Pambuccian, precizand ca este important si premierul, dar de multe ori si mai important este Cabinetul.

UPDATE 9: Uniunea Democrata a Maghiarilor din Romania a iesit de la consultarile cu Iohannis. “Majoritatea trebuie sa aiba posibilitatea sa puna premier. Noi nu avem nicio propunere de premier ca nu facem parte din majoritate si nu se pune problema sa intram in coalitie. Avem o intelegere cu PSD-ALDE de colaborare parlamentara si vom face o prima analiza dupa 30 iunie.

Nu excludem sa sustinem Guvern la investitura. (…) Noi am spus presedintelui concluziile noastre in ceea ce priveste criza politica. Nu am negociat nimic ilegal, imoral, neconstitutional”, a declarat Kelemen Hunor. Kelemen Hunor a spus ca UDMR va purta discutii si cu celelelate partide politice in urmatoarele zile. Acesta a precizat ca nu exclude o discutie si cu Traian Basescu, dar a adaugat ca “e mai dificila orice discutie cu dansul”.

“Nu stiu ce propunere va accepta Iohannis, ca au fost si alte nominalizari. Cand va exista nominalizarea noi dorim un dialog cu cei care detin majoritatea si cu cei care guverneaza. Presupun ca PSD-ALDE. Aritmetica nu e asa grea, nu e greu sa aduni doua cifre, PSD si ALDE au majoritate. In politica e bine sa ai rabdare. E bine sa fii si insitent, e adevarat”, a mentionat presedintele UDMR, dupa discutia cu Iohannis care a durat chiar mai mult decat cea cu PSD si ALDE.

UPDATE 8: Siegfried Muresan a multumit partidului pentru nominalizarea pentru functia de premier. “Le multumesc colegilor din Partidul Miscarea Populara (PMP) si domnului presedinte Traian Basescu pentru nominalizarea mea ca propunere de prim-ministru al Romaniei din partea PMP in cadrul consultarilor de astazi de la Palatul Cotroceni cu domnul presedinte Klaus Iohannis. Romania are nevoie astazi de un prim-ministru cu viziune europeana care sa guverneze cu gandul la cetateni, si nu la interese de partid.

El trebuie sa inteleaga ca reducerea investitiilor, asa cum o arata ultimele date statistice, esecul in absorbtia fondurilor europene, lipsa reformelor economice, alaturi de cresterea cheltuielilor bugetare peste nivelul cresterii competitivitatii si a productivitatii inseamna mai putine locuri de munca pentru oameni si slabirea economiei. Romania are nevoie de un prim-ministru si un guvern care sa stimuleze investitiile private in economie prin masuri politice si fiscale coerente si durabile”, a scris Muresan pe pagina sa de Facebook.

UPDATE 7: Traian Basescu anunta ca PMP il propune premier pe europarlamentarul Siegfried Muresan, purtator de cuvant al PPE: “Cred ca propunerea noastra reprezinta generatia Macron, dar si generatia Trudeau, din Canada. Am facut o propunere care sa corespunda nu numai protretului robot al lui Dragnea si al presedintelui Klaus Iohannis. Propunerea noastra corespunde oricarui roman. Opinia noasta despre desemnarea facuta de PSD: Este o desemnare ratata, menita sa atraga PSD in capcana desemnarilor ratate. Cred ca nici Dragnea nu se astepta ca presedintele Iohannis sa cada intr-o asemenea capcana.

Ar fi conturata o solutie politica pentru a avea un premier tanar, dar cu experienta in problema resurselor bugetare ale UE. Presedintele asculta, ca asa faceam si eu. Cu USR n-am avut discutii. Am facut o oferta acestor partide. N-aveam o propunere de candidat cand s-a produs intalnirea dintre Eugen Tomac si Ludovic Orban. As fi inadmisibil sa-i lasi cale libera lui Tudose, in orice conditii. PSD sustine ca le-a dat electoratul 3 milioane de voturi, fara sa realizeze ca vin la presedinte, care are 6 milioane de voturi. Deci decizia presedintelui este de doua ori mai puternica decat a lor. Mesajul meu pentru dl presedinte Iohannis este: “Incercati-l pe Siegfried Muresan, sa vedem daca face o majoritate in Parlament”.

UPDATE 6: La consultari a sosit si delegatia PMP, din care fac parte, printre altii, Traian Basescu, presedintele executiv Eugen Tomac si fostul presedinte UNPR Valeriu Steriu.

UPDATE 5: Liderul USR, Elek Levente, sustine declaratii de presa dupa consultari: “Suntem dispusi sa sustinem un Guvern non-PSD, nu anumite conditii: continuarea luptei anticoruptie, nominalizarea unui ministru la Justitiei din parte USR sau din afara USR, care sa asigure ca nu se atinge nimeni de Justitie, si modificarea Legii electorale, si anume alegerea primarilor din doua tururi”.

UPDATE 4: Presedintele PMP, Traian Basescu, a fost propus premier de catre formatiunea sa, informeaza postul de televziune Digi 24.

UPDATE 3: USR a transmis ca Tudose nu respecta criterii de integritate si competenta: “Ne-am intors cu 20 ani in urma. Un gen de om care pare desprins din cadrele vechi ale Partidului Comunist Roman. Un om cu grave probleme de moralitate, integritate si competenta. Nu a demonstrat nimic in niciunul din guvernele si functiile pe care le-a ocupat. Nu exista nicio realizare profesionala notabila in 20 de ani de politica care sa-l legitimeze pe domnul Tudose pentru functia de premier”.

UPDATE 2: Si reprezentantii PNL au iesit de la consultari cu mult inainte de epuizarea timpului alocat – dupa aproximativ un sfert de ora.

Ludovic Orban: “Delegatia PNL i-a prezentat presedintelui pozitia politica a partidului. Pozitia noastra a fost aceea ca PNL este oricand pregatit sa-si asume raspunderea guvernarii, dar doar in baza unei majoritati parlamentare solide, coerente. In negocierile purtate cu formatiunile, nu s-a reusit degajarea unei astfel de majoritati. Ca atare, asteptam decizia presedintelui. Nu este caderea delegatiei PNL de a-i cere presedintelui sa faca intr-un fel sau altul. Cu UDMR a fost o discutie care nu a avut rezultatul pe care il speram. Ca atare, nu ne putem bizui pe sprijinul UDMR. Inca nu este desemnat un premier, inca nu s-a ajuns la vot in Parlament. Am facut calculele si v-am spus ca suntem inca departe de sansa de a construi o majoritate”.

UPDATE 1: Intalnirea dintre presedintele Iohannis si liderii PSD si ALDE s-a incheiat dupa doar un sfert de ora. De la ora 16 vor veni la consultari reprezentantii PNL – presedintele Ludovic Orban si cei patru prim-vicepresedinti. Insa liberalii nu vor prezenta o propunere de premier.

STIRE INITIALA

Administratia prezidentiala anunta ca fiecare delegatie poate fi formata din maximum 5 persoane, potrivit unui comunicat remis Ziare.com. PSD si ALDE sunt chemate in acelasi timp, asa cum au solicitat miercuri Tariceanu si Dragnea.

Iata programul consultarilor de luni de la Cotroceni:

* Ora 15:00 – Partidul Social Democrat (PSD) si Alianta Liberalilor si Democratilor (ALDE) ;

* Ora 16:00 – Partidul National Liberal (PNL) ;

* Ora 17:00 – Uniunea Salvati Romania (USR) ;

* Ora 17:30 – Partidul Miscarea Populara (PMP) ;

* Ora 18:00 – Uniunea Democrata a Maghiarilor din Romania (UDMR) ;

* Ora 18:30 – Grupul parlamentar al minoritatilor nationale.

Sursa foto: presidency