Administratia Prezindentiala a inceput consultarile pentru elaborarea Strategiei Nationale de Aparare

KLAUS IOHANNIS, SORIN GRINDEANU, MINISTRUL FINANTELOR, BUGET 2017, DISCUTII, ADMINISTRATIA PREZIDENTIALA

Palatul Cotroceni a inceput consultarile cu institutiile responsabile pentru elaborarea Strategiei Nationale de Aparare, iar prima intalnire a fost cu Comisia de aparare din Camera Deputatilor. Persoana responsabila cu redactarea documentului este consilierul George Scutaru, se arata intr-un comunicat al Administratiei Prezidentiale..

Urmatoarea intalnire intre consilierii prezidentiali va fi cu Comisia de Aparare a Senatului. In procesul de definire a Strategiei, Administratia Prezidentiala va discuta si cu ONG-uri din domeniul securitatii nationale.

Comunicatul Administratiei Prezidentiale:

Din inițiativa Președintelui României, domnul Klaus Iohannis, a început procesul de consultări la nivel interinstituțional pentru elaborarea Strategiei Naționale de Apărare. În conformitate cu prevederile Constituției României și Legea 473/2004 privind planificarea Apărării, Strategia Națională de Apărare a Țării este principalul document care fundamentează planificarea apărării la nivel național, alături de programul de guvernare în vigoare. Documentul trebuie înaintat Parlamentului în termen de 6 luni de la învestirea în funcție a Președintelui. La nivelul Administrației Prezidențiale, cu redactarea acestui document este însărcinat Departamentul Securității Naționale condus de domnul consilier prezidențial George Scutaru.

Citeste si: Klaus Iohannis: Imi doresc un Parlament mai puternic. Sa renuntam la schimbarile de fatada

Marți, 17 februarie, domnul consilier prezidențial George Scutaru și domnul consilier de stat Sebastian Huluban au avut o întâlnire cu membrii Comisiei de Apărare din Camera Deputaților pentru a le prezenta liniile generale ale viitoarei Strategii Naționale, solicitându-se din partea deputaților propuneri în acest sens. Un demers similar va fi făcut în Comisia de Apărare a Senatului României. Între timp, se primesc de la instituții ale statului evaluări privind riscurile, amenințările și vulnerabilitățile la adresa securității naționale, informații care vor fi folosite în elaborarea documentului final. Procesul de definitivare a Strategiei Naționale de Apărare va include și discuții cu organizații nonguvernamentale, care își desfășoară activitatea în domeniul securității naționale.

Aceste acțiuni se înscriu în viziunea politică a domnului Președinte Klaus Iohannis, potrivit căreia Parlamentul trebuie să fie un partener în reformarea instituțiilor publice.