ADMITERE LICEU 2013: Cum vor fi repartizate orele pe materii

In clasele a IX-a si a X-a, atat profilul uman, cat si cel real insumeaza 32 de ore de curs pe saptamana. Indiferent ca optati pentru filologie, stiinte sociale, matematica-informatica sau stiintele naturii, veti avea saptamanal doua ore de educatie fizica si una de consiliere si orientare (dirigentie). Diferentele apar la distributia celorlalte materii.

Primii doi ani de liceu cunosc o repartizare egala a orelor pe materii, in cazul profilelor matematica-informatica si stiintele naturii, potrivit admitereliceu.ro.

Astfel, cei care vor urma unul din aceste doua profile, vor avea saptramanal 14 ore de real (4 de matematica, 3 de fizica, 2 de chimie, 2 de biologie, 1 de informatica si 2 de tehnologia informatiei si comunicarii) si 16 ore de uman (4 romana, 4 limbi straine moderne, 1 de istorie, 1 de geografie, 1 de religie, 1 din aria socio-umana si 2 de arte – muzica, desen).

In clasele a IX-a si a X-a, la profilele filologie si stiinte sociale, elevii se vor pregati saptamânal pentru 19 ore de materii umaniste (4 de romana, 1 de latina, 6 de limbi straine moderne, 2 de istorie, 2 de geografie, 2 de socio-umane, 1 de religie sau istoria religiilor, 2 de arte – muzica, desen) si 8 de real (2 de matematica, 2 de fizica, 1 de chimie, 1 de biologie, 2 de TIC).

In clasele a XI-a si a XII-a, la profilul matematica-informatica, numarul de ore de româna scadea cu o ora, la fel se va intâmpla si cu biologia si chimia, iar artele si TIC dispar complet din orar. In schimb va creste numarul de ore de informatica (la 4 pe saptamana) si apare un numar de 4 pana la 6 ore de curriculum la decizia scolii, care va fi cel mai probabil indreptat spre optionale pe zona de real.

In cazul profilului stiintele naturii, numarul de ore de chimie si biologie se pastreaza in clasele XI-XII, ba chiar va creste daca luam in considerare ca cele 4-6 ore de curriculum la decizia scolii vor viza si aceste materii. Dispar complet din orar artele si TIC, iar numarul de ore de romana si matematica scadea cu o ora.

Daca va hotarâti sa optati pentru filologie, va trebui sa stiti ca in ultimii 2 ani de liceu veti face cam 20 de ore de uman pe saptamâna, fara sa punem la socoteala optionalele. Apare o materie noua: literatura universala. Se va pastra o ora de educatie artistica pe saptamana, in timp ce matematica si informatica dispar complet. Veti avea o singura ore de stiinte si una de TIC.

Cei de la stiinte sociale nu vor face literatura universala, insa li se va mari numarul de ore de istorie si vor trece prin studii sociale. Matematica ramane in orar cu 2 ore pe saptamâna, identic cu TIC. Celelalte materii de real sunt insa complet absente.

In ultimii 2 ani de liceu, la toate cele 4 profile, programa prevede doar o ora de educatie fizica pe saptamana.

Sursa: RTV
Foto: Realitatea TV