Adopția care a bulversat România. Detalii de ultimă oră. Ce spun noii părinți ai Sorinei! Reacții Dăncilă și Budăi

O fetiță de aproape 9 ani din Baia de Aramă, judeţul Mehedinţi, a fost luată vineri de polițiști din casa în care a crescut, la acțiune fiind prezenți inclusiv mascați. Copilul a fost bruscat, tras de păr și târât pe jos de procuror. Asistenții maternali lansează acuzații grave, în timp ce autoritățile spun că totul ar fi fost legal.

Update 2:  Ministrul Muncii, Marius Budăi, a afirmat sâmbătă că a avut o discuţie telefonică cu ambasadorul Statelor Unite ale Americii la Bucureşti, Hans Klemm, care l-a asigurat de toată colaborarea sa pentru a verifica starea copilului adoptat de familia de români din SUA, urmând ca luni să se vadă cu acesta pentru a clarifica situaţia.

“Am trimis un mesaj către ambasada SUA să discutăm. Ambasadorul Klem (Hans Klemm n.r) a fost de acord. Am avut o discuţie telefonică cu el şi m-a asigurat de toată colaborarea lui pentru a verifica starea copilului, să vedem că este în regulă şi să transmitem opiniei publice tot ce trebuie pentru a lămuri, a clarifica situaţia”, a declarat, pentru AGERPRES, ministrul Muncii.

Acesta a precizat că luni va fi trimisă o echipă la Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului din Dolj, respectiv din Mehedinţi pentru a întocmi un raport amănunţit. De asemenea, el îi va prezenta premierului Viorica Dăncilă raportul privind evoluţia acestui caz începând din 2013, iar ulterior se va deplasa la Ambasada Americii pentru discuţii cu ambasadorul.

“Luni de dimineaţă o echipă mixtă compusă din reprezentanţi din Autoritatea Naţională pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie şi Agenţia Naţională pentru Plăţi şi Inspecţia Socială se va deplasa la DGASPC Mehedinţi şi Dolj pentru a întocmi un raport amănunţit cu ceea ce s-a întâmplat. Deja pe birou am un raport de la Autoritatea Naţională pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie cu evoluţia acestui caz începând din 2013, de când copilul a fost declarat ca şi copil adoptabil, raport care luni, la prima oră, va veni şi semnat şi doamna preşedinte a ANPDCA va fi al mine în birou. Voi lua acest raport şi mă voi deplasa la doamna prim ministru pentru a i-l prezenta în amănunt, după care mă voi deplasa la Ambasada Americii să discut cu domnul ambasador Klemm din nou şi să vedem pas cu pas, să putem clarifica această situaţie. Am luat legătura cu domnul ambasador Klemm ţinând cont că familia adoptatoare are dublă cetăţenie, şi română şi americană. Copilul este la familia adoptiva. Am solicitat domnului ambasador să clarificăm situaţia copilului, să ne asigurăm că acest minor are bune tratamente şi va a depăşi trauma emoţională prin care a trecut ieri”, a explicat Marius Budăi.

Ministrul Muncii a mai spus că este în curs de pregătire o documentaţie care să fie trimisă în SUA pentru o monitorizare post adopţie. “Eu vreau să mă asigur că interesul superior al copilului este respectat şi că acest minor beneficiază de bun tratament. Pregătim deja o documentaţie pe care să o trimitem în SUA pentru că avem memorandumuri de schimb de date şi de colaborare şi legea permite o monitorizare post adopţie şi vom uzita de aceste prevederi ale legii”, a precizat oficialul MMJS.

Fetiţa de 8 ani din Baia de Aramă a fost dată în adopţie unui cuplu din SUA cu cetăţenie română. Ea locuia împreună cu asistenta maternală, care a avut grijă de fetiţă în ultimii şapte ani. Potrivit presei locale, asistentei maternale i s-a desfăcut contractul de muncă, iar autorităţile au considerat că fata stă ilegal la domiciliul acesteia.În imaginile înregistrate de soţul femeii apare fetiţa de 8 ani, care plânge şi se zbate pentru a rămâne alături de asistenta maternală, căreia îi spune ‘mama’.

Update: Premierul Viorica Dăncilă a transmis sâmbătă, că a luat noi măsuri în cazul fetiței din Baia de Aramă, luată spre adopție cu mascați și dată unei familii din SUA. „Am aprobat astăzi trimiterea unui mesaj către Ambasada SUA, cu dorința de a avea o strânsă colaborare în ceea ce privește situația Sorinei. Împreună cu Marius Budăi, Ministrul Muncii, urmărim acomodarea fetiței la noul mediu și vrem să ne asigurăm că este în siguranță și că are parte de o bună îngrijire. Am cerut corpurilor de control ale ANPDCA și ANPIS să fie luni dimineață la prima oră în Dolj și Mehedinți, pentru a întocmi un raport amănunțit al situației. În urma acestei analize, vom lua, ferm, toate măsurile care se impun”, a transmis Dăncilă pe Facebook.

Știre inițială

Fetița este bine și s-a adaptat imediat, susține avocatul familiei adoptive. Avocatul familiei adoptive, Liviu Belulescu, a declarat, sâmbătă, pentru MEDIAFAX, că Sorina s-a adaptat la noua situație. „Fetița este foarte bine, se vede de pe buze. S-a adaptat imediat. I s-au spus tot felul de prostii, că o taie pe burtică și îi ia mațele și o duce în America să le vândă. Fetița este bine”, a spus Liviu Belulescu.

Potrivit acestuia, femeia (foto) care a adoptat-o pe Sorina, în America, este manager de farmacie, iar soțul ei IT-ist. Familia adoptivă a oferit și ea primele declarații.

“Am avut în permanenţă cu noi un psiholog, am reuşit să comunicăm cu Sorina, să ne apropiem de ea. Fetiţa este bine, încercăm să trecem împreună peste acest moment greu. Ne-am promis că vom fi prieteni, i-am promis Sorinei că atunci când va fi mare o vom lăsa să facă ce îşi doreşte”, au spus părinţii adoptivi, potrivit Adevărul.

Fetița a fost luată cu mascaţii vineri din casa în care a fost crescută de un asistent maternal, din Baia de Aramă, județul Mehedinți, după ce copila a fost înfiată de o familie din America. Momentul în care mascații au intrat în casă și au luat fetița a fost filmat de familia care a crescut-o. În imagini se observă cum copila refuză să meargă cu oamenii legii și strigă „mami, nu vreau să plec!”. Și vecinii au fost revoltați de această situație.

Imediat după ce fetița a fost luată din casă a apărut un val de nemulțumiri, oamenii fiind supărați de faptul că fetița a fost luată împotriva voinței ei.

Autoritatea pentru Protecția Drepturilor Copilului a precizat că persoana de la care a fost preluată fetița din Mehedinți nu mai avea calitatea de asistent maternal, fiindu-i retras atestatul, astfel că fata era reținută ilegal. Familia care o îngrijea spune că a fost împiedicată să o adopte pe fetiță.

Adopția pentru fetiță a fost deschisă încă din 2013. Pe toată perioada de valabilitate a adaptabilității copilului, au fost făcute demersuri pentru identificarea în plan intern a unei familii/persoane adoptatoare, însă nu s-a reușit finalizarea unei adopții cu o familie/persoană cu reședința obișnuită în România, arăta sursa citată. În cadrul procedurii de adopție , au fost selectate 120 de familii atestate din România, dintre acestea o singură persoană a dorit să participe la o primă vizită a fetiței, dar care a refuzat ulterior continuarea demersului.

Citește și: CAZUL CARE A ORIPILAT ROMÂNIA! O FETIȚĂ DE NOUĂ ANI, SMULSĂ DE MASCAȚI DIN FAMILIA UNDE A CRESCUT! VIDEO

Ministrul Muncii, Marius Budăi, spunea că imaginile pe care le-a văzut nu sunt cele pe care ar fi vrut să le vadă asupra unui copil.

La rândul său, procurorul Maria Pițurcă de la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Craiova, care a participat la preluarea fetiței de 8 ani din Mehedinți, a spus că nu a tras de copil în timpul intervenției și că a încercat să o ia în brațe. Ea a declarat că femeia din Baia de Aramă, la care era fetița, a refuzat de două ori să o adopte.

„Acest copil a fost inclus în categoria copil greu adoptabil și părinții au refuzat de două ori să adopte fetița”, a mai spus procurorul, care a precizat că fetița se zbătea „pentru că i s-a inoculat că o iau în străinătate și îi fac rău”. Un protest de amploare a avut loc, vineri seara, în Baia de Aramă, județul Mehedinți. Oamenii s-au adunat pe marginea drumului și au avut afișe cu mesaje precum „Sorina merită un loc în România, alături de familia ei”, „Lăsați-o pe Sorina să decidă” sau „Sorina are o familie și centrele sunt pline de orfani”.