ADRIAN BARASCU, seful Oficiului National pentru Protectia Martorilor, a fost ELIBERAT din FUNCTIE

Inspectorul general al Politiei Romane a dispus, marti,  ELIBERAREA din FUNCTIE a chestorului ADRIAN BARASCU, seful Oficiului National pentru Protectia Martorilor (ONPM), dupa ce acesta a fost RETINUT luni de DNA pentru savarsirea mai multor infractiuni, printre care ABUZ in SERVICIU, DETURNARE de FONDURI, FALS INTELECTUAL.

De asemenea, seful Politiei Romane a dispus eliberarea din functie a altor politisti cu functii de conducere de la ONPM, pusi sub acuzare de DNA.

“Urmare a comunicarii Directiei Nationale Anticoruptie, in care se precizeaza punerea in miscare a actiunii penale fata de chestor de politie BARASCU ADRIAN AUGUSTIN, comisar-sef de politie PINTILESCU CRISTIAN, comisar-sef de politie POPA FELICIA VIOLETA, comisar-sef de politie NANU ION OCTAVIAN, comisar-sef de politie CROITORIU VIOREL MARCEL, inspectorul general al Politiei Romane a dispus eliberarea acestora din functia detinuta si punerea la dispozitia unitatii, urmand ca situatia raporturilor de serviciu sa fie reglementata in functie de masurile procesual-penale ce vor fi dispuse”, se arata intr-un comunicat al IGPR.

Totodata, fata de comisar-sef AUREL LEHADUS, comisar-sef MARCEL DANIEL GOMEAJA, comisar-sef DAN CRISTIAN PUSCAS, subcomisar AANDREEA VIOLETA LITA, ofiteri cu functii de executie in cadrul ONPM, ca urmare a faptului ca impotriva lor a fost pusa in miscarea actiunea penala de catre DNA, inspectorul general al Politiei Romane a dispus punerea la dispozitia unitatii.

CITESTE SI: PERCHEZITII DNA LA OFICIUL PENTRU PROTECTIA MARTORILOR. ADRIAN BARASCU, SEFUL INSTITUTIEI SI DOUA ANGAJATE, RETINUTI DE DNA. UPDATE

Seful ONPM, ADRIAN BARASCU, a fost retinut, luni seara, de procurorii DNA, el fiind acuzat de constituire a unui grup infractional organizat, abuz in serviciu, obtinere ilegala de fonduri, DETURNARE de FONDURI, FALS INTELECTUAL, UZ de FALS si ABUZ in SERVICIU, daca functionarul a obtinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, toate in forma continuata, el fiind acuzat si de influentarea declaratiilor.

In acelasi dosar au mai fost retinute Felicia-Violeta Popa, comisar sef in cadrul aceleiasi structuri de politie, acuzata de constituire a unui grup infractional organizat si complicitate la deturnare de fonduri, si Andreea-Violeta Lita, psiholog in cadrul ONPM, acuzata de constituire a unui grup infractional organizat, abuz in serviciu si complicitate la deturnare de fonduri.

Potrivit DNA, membrii gruparii conduse de ADRIAN BARASCU au actionat, pe de o parte, in vederea supradimensionarii cuantumului fondurilor banesti necesare protectiei martorilor, iar, pe de alta parte, pentru reducerea cheltuielilor destinate folosului exclusiv al martorilor din Program. De asemenea, membrii grupului au actionat si in directia deturnarii unor sume de bani, prin achizitia directa de la furnizori preferati a unor bunuri si servicii destinate inzestrarii ONPM, precum si pentru dotarea functionarilor institutiei.

Potrivit DNA, in perioada 2014 — octombrie 2015, ADRIAN BARASCU, in calitate de ordonator tertiar de credite la ONPM, impreuna cu alti doi membri ai grupului, care erau imputerniciti ai ordonatorului tertiar de credite, au folosit in mod repetat documente si date inexacte (privind estimarea cheltuielilor viitoare, in cuantum total de 565.850 lei, in anul 2014 si, respectiv, 854.530 lei, in anul 2015), cu privire la cuantumul cheltuielilor destinate protectiei martorilor, in sensul supradimensionarii acestora.

Aceste demersuri au condus la virarea sumei de 550.850 lei in anul 2014 si, respectiv a sumei de 660.230 lei in anul 2015 la articolul bugetar din care ONPM ordonanteaza si efectueaza plati pentru protectia martorilor. De asemenea, ADRIAN BARASCU si membrii grupului infractional sunt acuzati ca au deturnat, in mod repetat, fonduri alocate protectiei martorilor.

Sursa foto: realitatea