ADRIAN CURAJ acuza JOCURI POLITICE in invatamant: Legislatia in domeniul doctoratelor este incoerenta si haotica

Ministrul Educatiei, ADRIAN CURAJ, a afirmat ca, in prezent, legislatia in domeniul doctoratelor este incoerenta si haotica, nu a existat suficienta vointa politica pentru a da mediului universitar un cadru robust si autonomia necesara iar jocurile politice au facut mult rau invatamantului romanesc, el adaugand ca “asa ceva nu trebuie sa continue, s-a incheiat”, informeaza Agerpres. 

Declaratia a fost facuta duminica intr-o conferinta de presa, in care ministrul vorbeste despre lansarea in dezbatere publica a proiectului de hotarare de guvern privind Codul studiilor universitare de doctorat.

“Nu eram aici daca acest lucru era clar, si nu a fost. (…) Avem pana in acest moment un cadru legislativ incoerent, haotic, care a generat situatia in care ne aflam. Nu a existat suficienta vointa politica pentru a da invatamantului un cadru robust si autonomia necesara. Am avut jocuri politice care au facut mult rau invatamantului romanesc. Rezultatele le vedem astazi si ne miram de ele”, a sustinut ministrul.

CITESTE SI: Ministrul ADRIAN CURAJ: Ancheta de la colegiul TUDOR VIANU va fi finalizata dupa VACANTA

El a adaugat ca era foarte simplu sa-si asume, la randul sau, un joc politic.

“Dar nu o facem. Am decis sa cream cadrul potrivit. (…) Sunt convins ca efectele vor rezista in timp. Consider ca este in obligatia Ministerului Educatiei sa creeze un cadru normativ corect si predictibil, iar acest cadru nu l-am avut pana acum, am avut un dublu standard in legatura cu ce facem cu doctorii sau doctoranzii oameni politici”, a argumentat ADRIAN CURAJ.

Noile modificari in domeniul doctoratelor vor permite, spune CURAJ, recredibilizarea, unde este cazul, a institutiilor de invatamant, intarirea credibilitatii academice si consolidarea prestigiului universitatilor din Romania.

“Modificarile vin la pachet cu transparentizarea informatiilor cu privire la doctorate, autoevaluarea scolilor doctorale si evaluarea internationala a scolilor doctorale”, a explicat ministrul.

CITESTE SI: CIOLOS i-a cerut lui ADRIAN CURAJ sa puna in dezbatere publica pachetul legislativ privind doctoratele

El a reiterat ca acordarea si retragerea titlurilor de doctorat se vor afla, de acum inainte, in atributia institutiilor organizatoare, respectiv universitati si Academia Romana.

Noul Consiliu pentru atestarea diplomelor va fi, potrivit proiectului, instanta de apel. Astfel, consiliul verifica procedura si se asigura de calitatea procedurii de acordare a titlului, poate solicita reanalizarea deciziei, iar institutia organizatoare de studii universitare de doctorat analizeaza si ia decizia. Pentru toate situatiile, nepunerea in aplicare a deciziilor CNATDCU de catre institutia organizatoare de doctorat atrage suspendarea scolii doctorale, a aratat ADRIAN CURAJ.

 Sursa foto: ziare