ADRIAN IOVAN ceruse amanarea zborului din cauza unor probleme tehnice

ADRIAN IOVAN ar fi cerut amanarea zborului de luni, dupa ce au fost descoperite probleme la inspectia tehnica a avionului de tip BN-2, transmit surse citate de Mediafax. Medicii au insistat sa se efectueze zborul de la Bucuresti la Oradea, avand in vedere urgenta impusa de prelevarea de organe pentru transplant.

Medicii au declarat, potrivit sursei citate, ca isi asuma acest risc si se pare ca au fost toti de acord sa aiba loc acest zbor. 

ADRIAN IOVAN a purtat ultima convorbire cu Turnul de Control din Sibiu cu putin inainte de producerea aterizarii fortate a avionului de tip BN2 in Muntii Apuseni, la granita dintre judetele Cluj si Alba.

Inainte de a ajunge in judetul Sibiu, ADRIAN IOVAN a cerut permisiunea sa zboare la o altitudine mai joasa de 2.100 de metri, iar la iesirea din judet, ultimul apel al Turnului de Control a ramas fara raspuns din partea lui ADRIAN IOVAN.

Trupul neinsufletit al pilotului ADRIAN IOVAN a fost scos, in noaptea de luni spre marti, din avionul prabusit in Muntii Apuseni de catre echipele de descarcerare ale ISU Bihor si Cluj si transportat la Institutul de Medicina Legala Cluj, acolo unde a fost adus si trupul tinerei studente la Medicina decedate.

Trupul pilotului ADRIAN IOVAN a fost scos din avion de catre echipe de descarcerare ale inspectoratelor pentru situatii de urgenta din judetele Bihor si Cluj si dus initial la Centrul de Primiri Urgente Campeni, judetul Alba. La centrul din Campeni a fost dus si trupul neinsufletit al tinerei.

Seful Institutului de Medicina Legala Cluj, Marius Vartic, a declarat, marti dimineata, ca a trimis o masina la locul accidentului pentru ridicarea trupurilor celor doua persoane decedate – pilotul Adrian Iovan si studenta care se afla in avionul prabusit.

“Am trimis marti dimineata dupa ora 7.00 o masina pentru a aduce cadavrele celor doua persoane decedate in accidentul de avion din Apuseni, la dispozitia Politiei. Vor ajunge la IML Cluj in jurul amiezii si vom efectua autopsia lor”, a spus Vartic.

Cu zeci de ani de zbor si cu o viata din care nu au lipsit momentele dramatice, Adrian Iovan a facut tot posibilul ca cei aflati in avionul tip BN2 sa nu aiba un final tragic. 

In varsta de 54 de ani, Adrian Iovan avea o cariera de 38 de ani de pilotaj pentru companiile Tarom si Blue Air. Aflat la pensie, Adrian Iovan le preda studentilor din anii terminali de la scoala de piloti. In plus, Iovan efectua zboruri de cate ori i se cerea sa stea la mansa unei aeronave, fiind unul dintre cei mai experimentati piloti din Romania.

Adrian Iovan a devenit celebru in urma cu mai bine de opt ani pe vremea cand era casatorit cu creatoarea de moda Romanita Iovan. O cunoscuse in avionul pe care il pilota si, la fel ca in filme, intre ei s-a nascut o frumoasa poveste de dragoste, potrivit site-ului Pro TV.

Pilotul a impuscat mortal un hot care intrase in caminul conjugal din cartierul Primaverii. Dupa o ancheta rasunatoare, Adrian Iovan a fost absolvit de orice vina, anchetatorii apreciind ca pilotul a fost in legitima aparare. Trei ani mai tarziu, casnicia cu Romanita, a treia pentru Iovan, s-a terminat cu un divort.

Pilotul Adrian Iovan si Aurelia Ion, studenta in anul V la Institutul de Medicina Militara din Bucuresti, si-au pierdut viata dupa ce avionul de mici dimensiuni de tip BN2, la bordul caruia se afla un echipaj medical, a aterizat fortat, luni dupa-amiaza, intr-o zona muntoasa accidentata, la peste 1.400 de metri altitudine, la granita judetelor Cluj si Alba. Unul dintre medicii din aeronava a reusi sa sune la 112, la ora 16.16, anuntand incidentul.

In avion se aflau patru medici – Radu Zamfir de la Spitalul Fundeni, Valentin Calu de la Elias, Catalin Pivniceru de la Spitalul “Sf. Maria” si Sorin Ianceu de la Spitalul Municipal din Beius, judetul Bihor -, o studenta si doi membri ai echipajului de zbor – pilotul Adrian Iovan si copilotul Razvan Petrescu.

Pilotul Adrian Iovan a fost gasit incarcerat, iar studenta era in stop cardio-respirator, cu hipotermie severa, nemaiputand fi salvata.

Echipa medicala din avion mergea la Oradea, unde urma sa preleveze ficatul de la un donator de peste 60 de ani care a suferit un accident vascular cerebral.

Epava avionului si victimele au fost gasite de localnici dupa cautari de aproximativ cinci ore, la care au participat pompieri salvatori, jandarmi montani, politisti, salvamontisti, angajatti ai Parcului National Muntii Apuseni si localnici.

Toate cele cinci persoane ranite in accidentul aviatic – medicii Radu Zamfir de la Spitalul Fundeni, Valentin Calu de la Elias, Catalin Pivniceru de la Spitalul “Sf. Maria” si Sorin Ianceu de la Spitalul Municipal din Beius, judetul Bihorprecum si copilotul avionul prabusit, Razvan Petrescu – sunt internate la sectia de terapie intensiva a Spitalului Judetean de Urgenta din Cluj, ultimii doi raniti fiind adusi la UPU Cluj marti dimineata, in jurul orei 4.30.

Reprezentantii Spitalului Judetean de Urgenta din Cluj-Napoca au anuntat, marti dimineata, intr-o conferinta de presa, ca toate cele cinci victime ale accidentului aviatic, aflate la terapie intensiva, sunt constiente si stabilizate hemodinamic si respirator.

Cele cinci victime, care au varste cuprinse intre 23 si 46 de ani, au traumatisme cervicale, cranio-cerebrale, contuzii si, in particular, traumatisme toracice sau de membre, iar starea lor este stabila.

“Una dintre victime are fractura de bazin, fractura de femur pe stanga, un traumatism toracic, a fost internata pe terapie intensiva. A doua venita tot cu masina de victime multiple prezinta un traumatism cranio-cerebral minor, o contuzie cervicala, un traumatism toracic si de bazin, a mers tot pe terapie intesiva. A treia victima prezinta un traumatism de coloana, cu fractura de coloana dorsala D10 si cu un traumatism toracic cu fractura de coaste. A patra victima prezinta un traumatism cranian, traumatism de coloana cervicala si coloana dorso-lombara si asociat prezinta un traumatism de glezna dreapta cu plaga. A cincea victima prezinta un traumatism de coloana dorso-lombara cu hematom la nivelul bazinului. Toti vor fi internati pe Terapie Inteniva,” a precizat seful UPU Cluj-Napoca, Adela Golea.