Adrian Iovan a facut tot posibilul sa nu induca panica inainte sa se prabuseasca – Marturia lui Sorin Ianceu

Apar noi detalii cutremuratoare despre accidentul aviatic din Muntii Apuseni. Medicul supravietuitor Sorin Ianceu a povestit ultimele clipe de dinainte prabusirii si a tinut sa sublinieze ca pilotul Adrian Iovan nu a dorit niciun moment sa-i alarmeze pe ocupantii avionului, ci s-a concentrat pana in ultima clipa pe manevrele salvatoare.

Medicul Sorin Ianceu a subliniat ca, in ciuda unor informatii, pilotul Adrian Iovan nu a dorit sa semene panica printre ocupantii avionului, concentrandu-se, in schimb, pe manevrele salvatoare.

“Nu stiu de unde stiti dvs. ca ar fi strigat “atentie, ne prabusim”. Noi suntem cinci supravietuitori, si va pot spune sigur ca mai este unul in salon cu mine care a fost in spatele pilotului. Nu a spus niciun cuvant si nu a semanat panica intre noi, a incercat sa redreseze avionul pana ultimul moment”, a povestit medicul Sorin Ianceu.

Vezi aici imagini de la inmormantarea lui Adrian Iovan

Medicul a mai spus ca dupa ce va fi externat vrea sa se intoarca la Horea, la salvatorii sai: “Primul lucru pe care il voi face va fi sa ma duc la Horea. Vreau sa mai intalnesc cu toti, nu numai cu toti cei trei, ca un sat intreg a iesit sa ne salveze. S-a mobilizat in mod exemplar un sat intreg. Vreau sa ma duc la Horea pentru ca datorita acelor oameni astazi copiii mei au un tata. Al doilea drum, vreau sa merg la Bucuresti la mormantul celor doi, al Aureliei si al lui Adrian Iovan, sa depun o floare si apoi o sa ma intorc in ceea ce numesc eu templul chirurgiei, la Fundeni, sa ma vad cu bunul meu prieten Radu Zamfir si sa salut tot colectivul de acolo”.

Sorin Ianceu a tinut legatura cu medicul Radu Zamfir, care deja aparticipat la mai multe prelevari de organe, dupa accident. “Da, m-a sunat sa imi spuna ca pleaca azi. Mi-a trimis mesaj sa imi spuna ca a decurs bine prelevarea, in seara asta merge la alta prelevare”, a mai spus medicul Sorin Ianceu.

Pilotul Adrian Iovan si studenta Aurelia Ion, in varsta de 23 de ani, au murit in urma accidentului aviatic produs in Apuseni la 20 ianuarie, in urma caruia au fost raniti copilotul Razvan Petrescu si medicii Radu Zamfir de la Spitalul Fundeni, Valentin Calu de la Spitalul Elias, Catalin Pivniceru de la Spitalul “Sf. Maria” si Sorin Ianceu de la Spitalul Municipal din Beius, judetul Bihor.

Echipa medicala din avion mergea de la Bucuresti la Oradea, unde urma sa preleveze ficatul de la un donator de peste 60 de ani care suferise un accident vascular cerebral.

Epava avionului si victimele au fost gasite de trei localnici, dupa cautari care au durat aproximativ cinci ore si la care au participat pompieri salvatori, jandarmi montani, politisti, salvamontisti, angajati ai Parcului National Muntii Apuseni si localnici.

Pilotul Adrian Iovan a fost gasit incarcerat, iar studenta era in stop cardio-respirator, cu hipotermie severa, nemaiputand fi salvata.