Adrian Nastase, a doua postare din inchisoare pe blogul personal

Fostul premier, Adrian Nastase, a postat pe blogul sau, pentru a doua oara de cand se afla la inchisoare, o scrisoare prin care incearca sa demonstreze implicarea presedintelui Traian Basescu in dosarul Zambaccian, in care a fost condamnat la patru ani de inchisoare.

Intitulata „Cum si cand a inceput Dosarul politic Zambaccian?”, postarea lui Adrian Nastase incepe printr-o remarca cu privire la presiunile exercitate de presedintele Basescu asupra Parlamentului.

“Un post de televiziune a difuzat recent o inregistrare cu Basescu, de la o intalnire cu lideri politici, din 2009, cand facea presiuni asupra Parlamentului pentru ca acesta sa-si dea avizul pentru inceperea urmaririi penale impotriva mea in dosarul Zambaccian (curat constitutional!). El spunea atunci ca dosarul a pornit de la denunturi ale unor „colegi de partid” – Sergiu Sechelariu si Irina Jianu. Minciuna, evident. Dosarul e public. Nu exista astfel de denunturi. in schimb, in urma unor controale financiare ordonate de DNA, in 2005-2006 la firmele lui Sechelariu, administratorul firmei, Cristina Popa a fost pusa sub invinuire si apoi, in schimbul denuntului impotriva noastra, a fost transformata in martor”, scrie Nastase.

Adrian Nastase povesteste cum Traian Basescu, in calitate de primar al Capitalei, a incercat stoparea constructiei casei din Zambaccian si o aduce in discutie si pe Monica Macovei.

„Dar „dosarul” a inceput cu mult inainte. In 2002, Basescu, in calitate de primar general al Capitalei a incercat, in scopuri politice, blocarea constructiei din Zambaccian. Constructorul, Vertcon, l-a actionat in instanta si a castigat. Evident ca era vorba de o actiune cu substrat politic, in conditiile cunoscute. Mai mult, in bascalie, Basescu a trimis sesizarile respective, in copie, si presedintelui Iliescu dar si premierului Nastase.

In plus, in campania prezidentiala din 2004, Mona Musca, din partea Aliantei D.A., avand drept co-presedinte pe Basescu, a facut o sesizare la Parchet pe tema terenului din Zambaccian. Erau cumva Mona Musca sau Basescu colegi de partid cu mine? Basescu stia bine, la intalnirea din 2009, ca mintea si ca dosarul a fost pornit politic, la initiativa sa si a colegilor sai. Dupa alegeri, la 4 noiembrie 2005, Daniel Morar, proaspat numit la conducerea DNA de Basescu si Macovei, a redeschis dosarul. Era cumva Morar coleg de partid cu mine?”, mai noteaza fostul premier.

Adrian Nastase adreseaza si doua intrebari retorice „Documentele pe care se bazeaza afirmatiile mele le puteti consulta in anexa. Va mira faptul ca la intalnirea din 2009, Basescu ii mintea pe cei prezenti? De altfel, scrisorile repetate ale lui Basescu si presiunile asupra Parlamentului pentru inceperea urmaririi penale in dosarul Zambaccian nu au avut un evident carater politic?”, intreaba Adrian Nastase.

„Acelasi post de televiziune a prezentat un raspuns al lui Morar, in legatura cu o discutie telefonica pe care am avut-o, in 2005, spune el, „la inceputul lunii noiembrie”. El prezinta discutia respectiva intr-o perspectiva de joc geostrategic, ca o incercare de pozitionare ierarhica, cu implicatii (para) psihologice. Nu imi propun sa-l analizez pe Morar din punctul de vedere al trairilor sale subiective asa ca nu voi comenta acest aspect. Eu il sunasem pe telefonul guvernamental si, pentru ca nu raspunsese, secetara mea a sunat la cabinetul sau, pe telefonul de oras, rugandu-l sa sune inapoi cand s-ar fi intors in birou”, continua Adrian Nastase.

In final, Nastase incheie cu un atac tot la fostul sef al DNA. “Ceea ce este important insa, este faptul ca la intrebarea mea, generata de articolele de presa, bagate pe „surse judiciare”, daca DNA a redeschis dosarul Zambaccian, Morar, la inceputul lunii noiembrie, imi raspundea ca nu dar, dupa o zi sau doua, in 4 noiembrie, de aniversarea zilei de nastere a lui Basescu, DNA a anuntat ca a fost redeschis dosarul Zambaccian! Cum ar spune francezii „Tel maitre, tel valet”. Informatiile la presa fusesera date, evident, de oamenii lui Morar.

Fostul premier a postat marti prima scrisoare deschisa de cand a fost incarcerat pe care l-a numit „Cateva ganduri, despre sentinta“. Vezi aici postarea.