ADRIAN NASTASE a facut publica STENOGRAMA unei sedinte cu sefii institutiilor MASS MEDIA

ADRIAN NASTASE, fost premier al Romaniei, a publicat miercuri, pe blogul sau personal, o STENOGRAMA INTERESANTA a unei sedinte pe care a avut-o in anul 2003 cu sefii institutiilor mass media de la vremea respectiva. Intalnirea a avut loc la Vila Dante si a fost o sedinta informala.

”Au trecut doisprezece ani de la o intalnire pe care am avut-o,in calitate de presedinte PSD si de premier, cu mai multi directori de presa si jurnalisti. Au participat atunci Octavian Paler, Sabina Fati, Ion Cristoiu, Valentin Paunescu, Cornel Nistorescu, Horia Alexandrescu, Valeria Dorneanu, Lucian Mandruta. O discutie de cateva ore. M-am gandit ca ar fi utila publicarea, intr-un volum, a stenogramei discutiei de atunci. Deocamdata, un scurt fragment din introducerea pe care am facut-o:

CITESTE SI: NASTASE: CONSTITUTIA nu a stabilit, in mod direct, posibilitatea atacarii hotararilor Parlamentului de catre CCR 

„Noi avem, pana la sfarsitul anului viitor, o sansa pe care ar fi bine sa n-o irosim. Pentru diverse ratiuni nu am reusit sa intram in primul grup de tari din zona noastra care au fost acceptate in Uniunea Europeana. Avem o ocazie pe care cred ca ar fi bine sa n-o pierdem acum pentru ca nu stim cand va veni urmatorul tren in zona aceasta. Practic, solutia referitoare la Romania si la Bulgaria pentru integrarea in Uniunea Europeana s-a construit pe un fel de compromis politic in care au fost acceptate zece tari pentru diverse ratiuni, unele neintemeiate de altfel, din punct de vedere economic, pentru a fi rapid preluate in Uniunea Europeana si doua tari care au ramas in suspensie si intr-un mecanism de monitorizare si pentru care Uniunea Europeana inca oscileaza nestiind daca trebuie sa finalizeze si in plan concret mesajul politic initial de la Copenhaga cu cele 12 tari sau sa le arunce peste momentul de schimbare propriu agendei Uniunii Europene, care este la sfarsitul anului viitor. Unii spun, chiar acceptand ca 2007 este un moment rezonabil pentru noi, ca de ce sa ne grabim totusi atat de tare si nu asteptam sa finalizam negocierile pentru capitole in 2005, eventual poate chiar mai tarziu, pentru ca totusi 2007 ar putea sa fie atins chiar daca nu avem momentul 2004 incheiat sub aspectul negocierilor. Problema este ca, in masura in care nu finalizam negocierile pana in octombrie 2004, apar doua complicatii majore. Prima complicatie este legata de faptul ca nu vom mai negocia cu aceleasi entitati, va fi o Uniune Europeana formata din 25 de tari, reprezentand 25 de categorii de interese si nu 15 ca pana acum si va fi o Comisie Europeana noua, care nu va mai fi formata din oamenii pe care-i stim. Nu stim daca ramane Verheugen si nu vor mai fi 15, ci vor fi 25 de comisari, fiecare batandu-se pentru interesele pe care le reprezinta venind din tari mai numeroase. Aceasta este o prima dificultate. A doua dificultate este – si aici a aparut un anumit scenariu , pe care la un moment dat l-au sustinut grecii. Discutia noastra este off the record, daca sunteti de acord, ca sa va pot spune anumite lucruri si, sigur, puteti sa folositi unele dintre elemente, dar sa nu ma citati. Deci, grecii la un moment dat au considerat ca fata de primul grup care era de 10 tari integrate, un al doilea grup format numai din Romania si Bulgaria este prea mic. Si ideea lor si a altora a fost ca, de fapt, ar trebui ca aceste doua tari sa astepte sa se formeze un „bulgare” mai mare, la care sa se adauge Croatia, care a depus deja cererile. Poate vor mai veni si niste tari din Balcani. Ar mai trebui vazut cu Turcia ce se intampla, desi aici lucrurile sunt foarte complicate… Deci, apare o anumita presiune legata si de aceste elemente.

CITESTE SI: ADRIAN NASTASE, OPERAT la INIMA intr-o clinica din Franta 

Acestea sunt riscurile de care trebuie sa tinem seama. Ce facem noi, ce-am facut in aceasta perioada? In primul rand, un efort deosebit pentru a depasi toate obstacolele legate de negocierile pe fiecare capitol, si acest lucru este esential. Aceste lucruri sunt deosebit de importante pentru noi pentru ca va trebui sa vedem in ce masura reusim sa depasim aceste obstacole si in ce masura reusim sa dinamizam negocierile. Nu intotdeauna este foarte simplu”, a conchis fostul premier.