ADRIAN NASTASE: CSM si CNA nu se pot considera“Charlie”

ADRIAN NASTASE a facut duminica pe blogul sau o analiza a evenimentelor petrecute in Franta, afirmand totodata ca asasinatele de la Paris trebuie sa ne influenteze o judecata mai larga.

“A aparut o controversa intre cei care considera ca libertatea de exprimare trebuie sa fie absoluta si cei care considera ca libertatea cuvantului trebuie sa fie limitata in functie de anumite criterii, existand o relatie intre libertatea de exprimare si responsabilitate. Primii si-au asumat identitatea «Charlie» («Eu sunt Charlie»), ceilalti s-au declarat «anti-Charlie», considerand ca trebuie sa existe anumite limite ale libertatii de exprimare intr-o societate multi-culturala, eventual prin auto-cenzura. S-a creat impresia ca cei care care se declara «Charlie» se pronunta, IN ACELASI TIMP, impotiva asasinatelor SI pentru libertatea de exprimare. Eu cred ca sunt doua discutii diferite. Una, in legatura cu respingerea asasinatelor si cautarea de solutii pentru convietuirea unor culturi diferite iar alta in legatura cu libertatea de exprimare. Nu cred ca asasinatele de la Paris trebuie sa ne influenteze o  judecata mai larga”, scrie Adrian Nastase pe blogul sau.

Citeste si: NITU: Legile privind cartelele preplatite si retentia datelor, instrumente potrivite impotriva TERORISMULUI

In acest context, ADRIAN NASTASE declara ca CSM, CNA si Constitutia Romaniei nu se pot declara “Charlie”.

“Iata cateva intrebari, la care nu cred ca raspunsul este simplu: Ar putea CNA sa se declare «Charlie», adica sa sprijine o libertate a cuvantului fara limite? Nu cred, pentru ca CNA cu asta se  ocupa – cenzureaza cuvintele la televiziuni. Daca s-ar declara «Charlie», a doua zi CNA ar trebui sa se auto-desfiinteze. Exista doua forme de libertate de exprimare, una la televiziuni si alta in presa scrisa? Ar putea Inspectia judiciara a CSM sa se declare «Charlie»? Nu cred, pentru ca, in mod necesar (dincolo de parerile mele subiective pentru anumite cazuri), este necesar sa fie pastrata o anumita imagine a justitiei intr-un stat modern. Ar putea Constitutia Romaniei sa se declare «Charlie»? Nu cred, pentru ca atunci ar trebui sa elimine textul referitor la protejarea “propriei imagini”. Si Codul Penal ar avea probleme (insulta, calomnia, etc)”, ,ai scrie ADRIAN NASTASE.

Citeste si: Serivicii secrete din SUA CONFIRMA AUTENTICITATEA INREGISTRARII difuzate de Al-Qaida pentru revendicarea atacului din Franta. VIDEO

“Este evident ca viata pasnica in societate necesita limitari si autolimitari pentru exercitiul unora dintre libertati. Alternativa o reprezinta conflictul, violenta, razboiul. Suntem pregatiti sau ne dorim noi cruciade pentru a impune “adevarul” nostru sau vom  incerca sa exersam, din nou, dialogul?”, se intreaba fostul premier.