ADRIAN NASTASE despre CRIZA REFUGIATILOR: ROMANIA nu trebuie sa plateasca pentru FRUSTRARILE sale

Problema REFUGIATILOR nu va putea fi dezinventata, ea va avea nevoie de solutii, iar ROMANIA nu trebuie sa fie afectata major de valurile de imigrare, apreciaza fostul premier ADRIAN NASTASE.

“Disputa intre stanga si dreapta europeana se concentreaza in formula solidaritate vs securitate — cu un grad mai mare de demagogie din partea stangii. Evident, unele tari vor incerca sa preia din cosul cu fructe doar pe cele mai valoroase. Si analiza demografica va juca un rol important. Traian Basescu se felicita ca Romania a ratat in 2011 singurul obiectiv important al sau de politica externa — intrarea in Spatiul Schengen. Inca o data, tara noastra nu se gaseste, acum, la o masa comuna, acolo unde se vor lua decizii. Sigur, Basescu vrea sa se razbune pentru esecul sau, dar Romania nu trebuie sa plateasca pentru frustrarile sale. Romania nu trebuie sa fie afectata major de aceste valuri de imigrare. Dar ea nu poate sa se izoleze, in acest context. Fara sa am toate informatiile, cred ca ar trebui luate decizii in trepte. Prima ar putea fi alinierea la pozitiile tarilor din Grupul Visegrad — Polonia, Ungaria, Cehia si Slovacia, care refuza cotele de alocare. In felul acesta si puterea de negociere in momentele viitoare va fi mai mare”, a afirmat luni ADRIAN NASTASE, intr-o postare pe blogul personal.

CITESTE SI: ADRIAN NASTASE: EUROPA A DEVENIT UN FEL DE CORABIE A LUI NOE

Potrivit acestuia, chestiunea refugiatilor nu poate fi inteleasa decat in contextul mai larg al reimpartirii sferelor de influenta, dupa caderea comunismului — Iugoslavia, fosta Europa de Est, Iran, Irak, tarile arabe, tarile maghrebiene, Asia de sud-est.

“Statul este configurat, in esenta, prin trei elemente fundamentale: teritoriu, populatie, guvern. Nu sunt vizate schimbari teritoriale (cu exceptia aplicarii principiului autodeterminarii popoarelor — interpretat, uneori, in formule partizane). De aceea, conceptele la moda, in ultimii 25 de ani, au fost drepturile omului si drepturile minoritatilor, legate de problematica populatiei. Reglementarile internationale referitoare la refugiati, imigranti, azilanti au evoluat foarte mult iar Spatiul Schengen, Acordul de la Dublin, protejarea frontierelor externe ale UE trebuiau sa ofere un filtru pentru a fi acceptati in Europa doar cei cu ‘valoare adaugata’ mai mare. La fel ca si sistemul de imigrare si de vize din SUA sau Canada. Cei care au sprijinit valul masiv de refugiati spre Europa au dat peste cap intregul sistem clasic de protectie. Probabil ca in felul acesta s-a schimbat agenda publica internationala si va fi afectata solidaritatea europeana. Este clar ca barcile din Nordul Africii nu vor ajunge si pe coastele SUA”, a conchis ADRIAN NASTASE.

CITESTE SI: DNA PIERDE PROCESUL IMPOTRIVA LUI ADRIAN NASTASE. CE A DECIS INSTANTA. NASTASE: ERA O DECIZIE FIREASCA. UPDATE

Sursa foto: gandul