Adrian Nastase, din inchisoare: Aveam informatii din zona Cotroceni ca voi fi arestat

Fostul premier Adrian Nastase a scris primul mesaj din inchisoare. Intr-o postare pe blogul sau personal, Nastase sustine ca stia ca va fi arestat cu cateva zile inainte de Anul Nou si adauga ca in prima noapte petrecuta in inchisoare a reusit sa-si limpezeasca gandurile, concluziile pe care le-a tras urmand a le impartasi in perioada urmatoare tot pe blog.

Condamnat la patru ani de inchisoare cu executare si aflat in carantina in penitenciarul Rahova, Adrian Nastase scrie in postarea intitulata “Cateva ganduri despre sentinta” ca stia ca „se luase hotararea ca sentinta in dosarul Zambaccian sa fie de inchisoare cu executare”, dar spune ca de vina pentru condamnarea sa nu este doar Traian Basescu, sugerand ca atribuie o vina si colegilor din USL.

„Dragi prieteni,

Nu mi-am inchipuit ca razbunarea politica poate merge atat de departe si ca ea poate imbraca forme atat de perverse.

Aveam informatii, din zona Cotroceni, cu cateva zile inaintea Anului Nou, ca se luase “hotararea” ca sentinta in dosarul Zambaccian sa fie de inchisoare cu executare, atat pentru mine cat si pentru sotia mea.

In final probabil pentru ratiuni legate de eventualele reactii ale opiniei publice, pedeapsa pentru sotia mea a fost modificata.

In declaratia sa de Anul Nou, Basescu anunta ca justitia trebuie sa castige batalia cu politicul. Oare puterile statului sunt in razboi? Eu credeam ca sunt, intr-adevar, separate doar ca trebuie sa coopereze. Ce inseamna insa justitie pentru Basescu? Inseamna, in principal cele doua complete de recurs de la ICCJ, cele care decid, fara sa mai existe alte cai de atac”, scrie Adrian Nastase.

Fostul premier spune ca de vina pentru condamnarea sa nu este doar presedintele Traian Basescu si insinueaza ca si USL are o parte din vina, deoarece a consolidat mecanismele prin care Basescu controleaza sistemul judiciar la varf.

„In ceea ce ma priveste, in noaptea care a trecut, mi-am limpezit gandurile si am tras mai multe concluzii. Cand va fi cazul vi le voi impartasii pe toate.

In orice caz, de data asta nu voi mai putea spune ca este exclusiv vina lui Basescu. Raul poate fi facut nu doar prin actiune ci si prin inactiune. Faptul ca actuala coalitie a consolidat mecanismele prin care Basescu controleaza sistemul judiciar la varf, aplicand, in continuare, reguli aberante, este o mare neimplinire.

In loc sa se concentreze pe adoptarea unor legi moderne, echilibrate, pe efortul de revizuire a Constitutiei, actuala coalitie se ocupa, nejustificat de mult, in opinia mea, de conflictele locale din teritoriu”, a continuat Adrian Nastase.

Adrian Nastase a fost condamnat la patru ani de inchisoare luni, de judecatorii ICCJ, pentru savarsirea infractiunii de luare de mita in forma continuata si santaj. De asemenea, Dana Nastase a fost condamnata la trei ani de inchisoare cu suspendare pentru complicitate la luare de mita, iar statul va confisca 1,8 milioane de lei din averea Nastase.

Sentinta data in dosarul Zambaccian este definitiva. In acest dosar, Adrian Nastase este acuzat de fapte de coruptie, in prima instanta el fiind condamnat la trei ani de inchisoare cu suspendare pentru santaj, fiind achitat pentru luare de mita. 

Adrian Nastase nu va executa insa intreaga pedeapsa, aceasta fiind contopita cu cea anterioara, din Trofeul Calitatii. Astfel, fostul premier va mai sta in inchisoare maxim doi ani. Instanta l-a mai condamnat pe Adrian Nastase la cinci ani interzicerea unor drepturi, dupa executarea pedepsei cu inchisoarea, respectiv: dreptul de a alege si de a fi ales in autoritatile publice sau in functii elective publice; dreptul de a ocupa o functie implicand exercitiul autoritatii de stat; dreptul de a ocupa o functie sau de a desfasura o activitate de natura aceleia de care s-a folosit pentru savarsirea infractiunii.

Dana Nastase a fost condamnata la 3 ani de inchisoare, cu suspendare, pentru complicitate de luare de mita, si patru ani de interzicere a unor drepturi. Aceasta are o perioada de incercare de 8 ani.

Fostul sef al Inspectoratului de Stat in Constructii Irina Paula Jianu a primit o pedeapsa de patru ani de inchisoare cu executare pentru spalare de bani. Irina Jianu se afla deja in inchisoare acolo unde ispaseste pedeapsa de sapte ani primita in dosarul Trofeul Calitatii, iar in urma unei noi contopiri a pedepselor aceasta se va alege cu pedeapsa cea mai mare, practic cei sapte ani primiti anterior.

De asemenea, justitia a decis confiscarea de la sotii Nastase a sumei de 1.824.303 lei, iar de la Irina Jianu sumele de 80.489 dolari si 5.000 euro, echivalentul in lei.

Adrian Nastase este acuzat in acest caz ca ca, in perioada 2002 – 2004, in calitate de premier, ar fi primit, in mod direct si prin intermediul sotiei sale, Dana Nastase, foloase necuvenite in valoare de aproximativ 630.000 de euro la cursul de schimb 2002/2004. Aceste foloase constau in contravaloarea unor bunuri importate din China si cheltuielile aferente acestor importuri, precum si contravalorea unor lucrari efectuate la imobilele lui Nastase din localitatea Cornu si din Bucuresti.

La ultimul termen, procurorul Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) a cerut completului de cinci judecatori al Inaltei Curti de Casatie si Justitie (ICCJ) pedepse cu executare pentru Adrian si Dana Nastase.

De cealalta parte, apararea lui Adrian Nastase, formata din patru avocati, a aratat ca exista numeroase vicii in dosarul Zambaccian, precum probe si documente fara relevanta juridica, marturii contradictorii si acuzatii ce nu exista in materialitatea lor. Avocatii au cerut judecatorilor sa ii achite pe sotii Nastase sau, in cel mai rau caz pentru acestia, sa mentina decizia primei instante si sa respinga recursul facut de DNA.

Adrian Nastase a declarat, la finalul judecarii dosarului, ca numai daca instanta ar da o pedeapsa cu spanzurarea, poate ca l-ar soca, aratand ca in aceasta cauza au ramas in suspensie o multime de lucruri, iar rejudecarea ar fi o solutie normala.