ADRIAN NASTASE isi apara CREATIA POLITICA: PREMIERUL ar trebui sa aiba IMUNITATE ca presedintele

ADRIAN NASTASE  a stat la cutie timp de trei zile, iar acum fostul premier a iesit la atac. NASTASE a sarit în apararea creatiei sale politice, premierul in exercitiu VICTOR PONTA,  si a luat in colimator PNL, DNA, pe KLAUS IOHANNIS si Comisia Europeana (CE).

ADRIAN NASTASE sustine ca premierul VICTOR PONTA ar trebui sa aiba imunitate ca presedintele KLAUS IOHANNIS, iar cei care au pornit scandalul fac jocul rusilor.

“Pe fond, am acceeasi parere cu cei mai multi dintre voi in ceea ce priveste declansarea actiunii penale impotriva premierului PONTA. Ma calauzeste vechea intelepciune – cui prodest? Este destul de clar obiectivul urmarit. Ajung insa la o concluzie trista. Nu suntem capabili de coabitare politica. Explicam aceste mecanisme in cartea mea „Cele doua Romanii”. Si in alte tari exista segmentari politice, „tabere” opuse dar ele pot convietui pasnic in asteptarea urmarorului moment electoral. La noi acest lucru este imposibil. In 2004, Traian Basescu dadea ca argument pentru alegerea lui ca presedinte riscul ca intreaga putere sa fie stransa la nivelul PSD – care, la acel moment detinea guvernarea. Dupa ce a fost ales presedinte – in conditiile cunoscute – el a folosit „solutia imorala” (santajul cu alegeri anticipate impotriva PUR si UDMR) pentru a infrange votul la parlamentare si pentru a impune „guvernul sau”. Din aceleasi motive a atacat presedintii celor doua Camere, care apartineau PSD.

CITESTE SI: ADRIAN NASTASE: Nu as fi participat la CONSILIUL NATIONAL al PSD 

Zece ani mai tarziu, KLAUS IOHANNIS, aducea ca argument in campania prezidentiala, in favoarea alegerii sale, riscul ca PSD sa aiba intreaga putere, dobandind, pe langa guvern, si presedintia. Dupa alegerea sa ca presedinte, parea ca fostul candidat al PNL va accepta votul secvential al alegatorilor – care doreau ca ambele „Romanii” sa fie reprezentate in conducerea tarii si sa coabiteze. Se pare insa ca presiunea din zona combinata PDL-PNL este foarte mare si ca reprezentantii lor nu mai au rabdare pana anul viitor, la alegeri. Asa ca, de data aceasta, formula aleasa a fost ceea ce unii au numit o tentativa de lovitura de stat pentru a declansa o criza politica ce ar avea drept consecinta demisia premierului si drept rezultat final desemnarea unui nou guvern, sub santajul alegerilor anticipate, cu un premier PNL. Deci, „solutia imorala” se intoarce. Contribuim cu acest mecanism la „bunele practici” politice in Europa. Evident, acest mecanism politico-juridic va fi laudat in viitorul raport MCV.

CITESTE SI: VICTOR PONTA si ADRIAN NASTASE sunt implicati in dosarul MICROSOFT – martor DNA 

Pe de alta parte, spre deosebire de alti colegi, eu am fost de parere ca presedintele Romaniei (Traian Basescu) nu trebuie lasat a fi hartuit cu actiuni penale in timpul mandatului sau. De aceea, mi s-a parut rezonabila solutia procurorilor si a Curtii Constitutionale de a suspenda actiunile penale impotriva presedintelui in functie, pe perioada mandatului sau si de a fi repuse in termen dupa incheierea mandatelor sale. De ce acelasi tip de rationament – politic nu juridic – nu putea fi aplicat si in cazul premierului Ponta. Reiau intrebarea – Cui foloseste acest scandal ce creeaza instabilitate politica in Romania intr-o perioada de tensiuni regionale, in special din Ucraina? Americanilor? Nu cred. Unii vor spune ca le va profita rusilor. Nu cred insa ca cei care au pornit aceasta operatiune ACUM s-au gandit si la implicatiile strategice pentru Romania. Probabil ca au avut in vedere doar mici interese personale sau de clan. Din pacate…”, a scris ADRIAN NASTASE pe blogul sau personal.