Adrian Nastase, la ICCJ: Nu sunt obisnuit cu lucrurile astea, dar le privesc cu o liniste interioara

Adrian Nastase, fost prim-ministru al Romaniei, s-a prezentat, luni, la Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ), pentru judecarea recursului in dosarul Zambaccian.

Adrian Nastase va fi audiat, alaturi de alti martori, de catre completul de cinci judecatori al instantei supreme. La intrarea in sediul ICCJ, acesta le-a sugerat judecatorilor o modalitate prin care ar putea trage cele mai bune concluzii.

“Sa prezinte pe trei coloane si sa arate cum arata proiectul initial, modul in care a fost modificat in luna august si varianta finala, subliniind diferentele, sa vedem daca elementele sunt imporantate pentru a justifica sentinta.

“Sunt aici, la Inalta Curte, pentru a 200-a oara. Deci am venit de 200 de ori la diferite dosare. Nu te obisnuiesti niciodata cu lucrurile astea, dar te obisnuiesti sa le privesti cu o liniste interioara”, a declarat Nastase.

De asemenea, el a spus ca sotia lui, Dana Nastase, implicata si ea in dosarul Zambaccian, nu s-a prezentat la audieri pentru ca se simtea rau.

Dosarul Zambaccian este al treilea dosar de coruptie pentru care Adrian Nastase a fost trimis in judecata de procurorii Directiei Nationale Anticoruptie (DNA). Acestia l-au acuzat pe fostul premier ca a primit 630.000 de euro mita de la Irina Jianu, pentru a o mentine pe aceasta in functia de inspector sef al Inspectoratului de Stat in Constructii.

Fostul premier a fost trimis in judecata pe 5 mai 2010 de procurorii DNA in dosarul in care este acuzat de luare de mita privind bunurile din China, asa-numitul dosar “Zambaccian I”. Irina Jianu este invinuita de complicitate la dare de mita.

Pe 30 martie 2012, completul Curtii Supreme l-a condamnat pe Adrian Nastase la 3 ani de inchisoare cu suspendare pentru santaj, decizie la care procurorii au facut recurs. Totodata, Nastase a fost achitat pentru infractiunea de luare de mita.

Si Dana Nastase a fost condamnata la trei ani de inchisoare cu suspendare pentru folosirea de acte vamale false, ulterior fiind achitata pentru complicitate la luare de mita si santaj.

Sursa foto: ghimpele.ro