Adrian NASTASE: Am ramas acelasi om, incercarile din ultimii ani m-au intarit. Nu voi da interviuri in perioada urmatoare

Fostul premier Adrian Nastase a iesit joi seara din penitenciarul Jilava, dupa ce justitia a decis sa fie eliberat conditionat. La iesirea din penitenciar, Nastase a spus ca are o oferta de a lucra pentru un guvern strain si pledand pentru alegeri anticipate in 2015, avand in vedere nevoia de “profesionalizare” a Parlamentului. Fostul premier a executat o treime din pedeapsa. Mondo News a transmis in format LIVE TEXT principalele declaratii ale lui Adrian Nastase.

La poarta penitenciarului a fost asteptat de cei doi fii ai sai. De la Jilava, Adrian Nastase a plecat spre vila sa din Cornu, unde a fost asteptat de sotia sa, Dana Nastase. El a tinut sa atentioneze presa ca nu va acorda alte interviuri in perioada urmatoare.

“Am ramas acelasi, iar incercarile din ultimii ani cred ca mai curand m-au intarit”, a spus Nastase, la poarta penitenciarului. 

Pentru perioada urmatoare, Adrian Nastase a declarat ca are nevoie de “ceva timp” pentru a-si lamuri proiectele pentru viitor si ca doreste sa stea cu familia sa. Intrebat ce proiecte de viitor are, fostul prim ministru a precizat ca are “diverse idei extravagante”.

Nastase a argumentat ca ar fi nevoie de alegeri anticipate in 2015, pentru profesionalizarea Parlamentului, cu revenirea la votul pe liste, avand in vedere ca acun “statul roman nu mai are decat doua puteri – cea executiva, presedinte si guvern, si justitia”.

Totodata, Adrian Nastase a vorbit si despre ideea legata de legea gratierii: “Cred ca ar trebui inteles un lucru simplu: din cand in cand e nevoie de o lege de amnistie fiscala dar e nevoie si de o lege a gratierii, intr-o formula inteleapta, nu aberanta cu limite pana la 7 ani”. In opinia fostului premier, “realizata inteligent o astfel de decizie ar fi absolut necesara”.

Adrian Nastase a afirmat ca legea gratierii este necesara, “dincolo de ceea ce poate insemna uneori rautate, dorinta de razbunare inerenta a victimelor”, avand in vedere ca penitenciarul, unde a cunoscut oameni “absolut remarcabili”, a devenit o “fabrica pentru recidiva”.

Acesta a precizat ca in urmatorii 9 ani nu mai are voie sa ocupe functii publice dar a primit “diverse oferte de la societati multinationale si de la un guvern strain”, pe care nu a dorit sa-l precizeze.

“Daca nu mai e nevoie de mine in Romania asa cum au decis instantele in mod evident va trebui sa gasesc un drum pentru viitor”, a subliniat el.

Intrebat daca are de gand sa renunte la barba, odata cu iesirea din inchisoare, Nastase a precizat ca nu: “Am ajuns la concluzia ca imi sta foarte bine asa. Mi s-a spus ca as putea sa obtin cu usurinta un rol intr-un film, astept oferte”.

O alta optiune pentru viitor ar putea fi cea de consultant politic, a continuat Adrian Nastase, precizand totodata ca are de gand sa revina la catedra de profesor universitar.

Un alt plan este sa scrie o carte, “Traversarea desertului”, care va cuprinde si experienta penitenciarului.

Fostul prim ministru a mentionat ca este constient ca reprezinta “o tinta care trebuie urmarita pe tot terenul”, desi nu mai este un om politic, in conditiile in care “exista remanenta o anumita dorinta, o nemultumire”.

“Sper insa ca cei care in ultimii zece ani m-au considerat un adversar politic sa inteleaga ca nu au castigat absolut nimic in felul acesta si ar trebui sa-si reconsidere tintele”, a mentionat el.

UPDATE: PRINCIPALELE DECLARATII FACUTE DE ADRIAN NASTASE

 

“Ma bucur sa va salut, va multumesc ca ati venit in numar asa de mare sa ma intampinati, asa cum vedeti am ramas acelasi, incercarile din ultimii ani cred ca mai curand m-au intarit. Am nevoie de ceva timp ca sa lamuresc proiectele pentru viitor, vreau sa stau cu familia mea, le multumesc foarte mult pentru ca in aceste luni complicate au fost alaturi de mine. Am diverse idei extravagante, n-o sa vi le spuna cum, nici nu stiu daca o sa vi le spun. Banuiesc ca in ultimii 10 ani ati dus-o foarte bine fara mine, in ultimii 2 ani si mai bine, deci statul roman acum are doar doua puteri: Executivul si Jusittia. Ar fi necesara a treia putere, Legislativul, ar fi nevoie anul viitor de alegeri parlamentare anticipate care sa construiasca un Parlament solid. Ar fi nevoie de o schimbare a legii electorale si revenirea la alegerile pe lista. O alta idee: cred ca ar trebui inteles un lucru simplu, din cand in cand este nevoie de o lege de amnistie fiscala, dar si de o lege a gratierii. Cred ca ea trebuie sa fie intr-o formula inteleapta, realizata intr-un mod inteligent. Ar fi absolut necesar. Am o experienta cu cei care acum cand am parasit penitenciarul m-au salutat de la ferestre. DIncolo de ceea ce poate sa insemne rautate, este important sa intelegem ca penitenciarul este o institutie depasita asa cum este acum, o fabrica pentru recidiva. Nu voi putea in urmatorii 9 ani sa ocup o functie publica. Daca nu mai este nevoie de mine in Romania, va trebui sa gasesc un drum pentru viitor. Vreau sa va spun ca aici voi pleca direct la Cornu, va rog sa respectati regulile de circulatie, nu mai iesiti pe ferestre si protejati-va cameramanii. In perioada urmatoare nu voi da interviuri, nu incercati sa ma contactati pentru ca va trebui sa va refuz”.

– Nu mai sunt un om politic dar ramane o anumita dorinta si nemultumire. Sper insa ca cei care m-au considerat un adversar sa inteleaga ca nu au castigat nimic si ar trebui sa-si reorienteze tintele.

– Ma grabesc sa ajung sa o vad pe sotia mea, care nu este aici, ci la Corbu. Mi-am facut foarte multi prieteni in penitenciar. In fiecare saptamana am mers in comunitatea consumatorilor de droguri, ei ma intrebau apoi diverse lucruri, de la pictura, arta, muzee, constitutie, masonerie, pana la chestiuni privind legea privind gratierea. Am vazut multe lucruri, dar nu va pot spune lucruri concrete din moment ce nu mai sunt detinut. 

Andrei Nastase, fiul lui Adrian Nastase, il asteapta pe tatal sau in fata penitenciarului Jilava. Emotionat de decizia data astazi de Tribunalul Ilfov, Andrei Nastase a spus in aceasta seara nu vor merge la casa din Zambaccian, ci la Cornu.

“Este o veste pe care o asteptam demult. Asteptam tot mai repede sa il luam, si sa mergem acasa. Mama ne asteapta acasa si probabil ne pregateste tot felul de lucruri bune. Decizia ne-a bucurat foarte mult. Am fost destul de emotionat dupa pronuntare. M-a sunat, mi-a spus ca a ajuns si decizia aici in cel mai scurt timp o sa iasa si ne vom vedea cu totii. Nu vom merge la casa din Zambaccian, vom merge la Cornu”.

Citeste aici mai mult despre decizia data astazi de Tribunalul Ilfov

Adrian Nastase ar urma sa paraseasca penitenciarul Jilava in cursul acestei seri, in conditiile in care decizia e definitiva. 

Tribunalul Ilfov a judecat contestatia procurorilor la decizia Judecatoriei Sectorului 4, prin care fusese admisa propunerea de eliberare conditionata a fostului premier.

Adrian Nastase a fost condamnat la patru ani si sase luni de inchisoare, dupa contopirea pedepselor din dosarele “Zambaccian” si “Trofeul calitatii”.

Propunerea a fost inaintata Judecatoriei Sectorului 4 de comisia responsabila din Penitenciarul Jilava, care a aratat ca Adrian Nastase “a avut un comportament foarte bun pe perioada detentiei, nefiind sanctionat disciplinar”.

“Astfel, potrivit caracterizarii atasate la dosar, petentul condamnat a participat in mod constant la activitatile de educatie si asistenta psihosociala desfasurate la nivelul sectiei de detinere, implicandu-se cu precadere in actiuni de instruire si influentare pozitiva a celorlalte persoane private de libertate. Totodata, urmare a participarii la activitatile de educatie a fost recompensat de opt ori, fara ca pe intreaga perioada de detentie sa fi fost sanctionat disciplinar. A publicat trei lucrari stiintifice (in decembrie 2012, mai 2014 si iunie 2014) pentru care s-au considerat 105 zile executate din durata pedepsei. Toate aceste aspecte ultim mentionate in referire la petentul condamnat formeaza instantei opinia ca pe parcursul detentiei comportamentul petentului condamnat a fost unul foarte bun, asa cum si unitatea de penitenciar a apreciat in caracterizarea inaintata la dosar”, a scris judecatorul in motivarea deciziei.