Adrian Preda si Adrian Chebutiu, fostii sefi ai UCM Resita, au fost retinuti

Fostii sefi ai UCM Resita au fost retinuti, azi-noapte, de procurorii DNA. Adrian Preda si Adrian Chebutiu, fostii manageri ai UCM Resita, cercetati pentru evaziune fiscala, deturnare de fonduri si spalare de bani intr-un dosar cu un prejudiciu de peste zece milioane euro, au fost retinuti, in noaptea de marti spre miercuri, de procurori, informeaza Mediafax.

Audierile s-au incheiat in jurul orei 01.00. Sursa citata precizeaza ca Adrian Chebutiu si-a sustinut nevinovatia in fata procurorilor DNA, in timpul audierilor, afirmand ca toate operatiunile financiare din cadrul UCM Resita au fost facute cu acordul Adunarii Generale a Actionarilor.

Adrian Preda si Adrian Chebutiu vor fi dusi, astazi, la Tribunalul Timis cu propunerea de arestare preventiva.

De asemenea, contabila Laura Truti, audiata si ea alaturi de cei doi fosti manageri, a primit interdictia de a parasi tara.

Cei doi fosti manageri ai UCM Resita Adrian Chebutiu si Adrian Preda au fost ridicati, marti dimineata, de procurorii DNA Timisoara, in urma mai multor perchezitii in Resita si Timisoara.

DNA a explicat, intr-un comunicat de presa, ca procurorii anticoruptie din Timisoara “desfasoara cercetari intr-o cauza penala privind infractiuni de evaziune fiscala, deturnare de fonduri, abuz in serviciu, spalare de bani, asociere in vederea savârsirii unei infractiuni”.

In acest dosar, in care marti au fost facute opt perchezitii in judetele Timis si Caras-Severin, prejudiciul depaseste zece milioane de euro.

Adrian Chebutiu si Adrian Preda au fost condamnati la inchisoare cu executare intr-un alt dosar, de returnare de TVA, alaturi de un om de afaceri libanez. Potrivit DNA, in august 2010, UCM Resita a emis o factura prin care ar fi vândut catre SC Libarom Agri SRL patru motoare contra sumei totale de 250 de milioane de euro, plus TVA.

Potrivit anchetatorilor, factura a fost emisa pe baza unui contract continâd obligatii fictive, iar motoarele erau intr-o avansata stare de degradare – nu erau functionale si erau alcatuite din piese uzate. Procurorii anticoruptie spuneau ca valoarea reala a marfii era de 50 de ori mai mica decât cea din factura. Omul de afaceri libanez a cerut restituirea de la bugetul de stat a peste 60 de milioane de euro ca urmare a acestei afaceri. Chebutiu si Preda au fost condamnati in prima instanta la câte cinci ani de inchisoare cu executare, iar omul de afaceri Said Baaklini la sapte ani de inchisoare, decizia nefiind definitiva.