Adrian Severin, la DNA in dosarul mitei din PE pentru amendamente

Adrian Severin s-a prezentat, marti dimineata, la DNA in dosarul mitei din Parlamentul European, scandal in care europarlamentarul a respins in permanenta acuzatiile de coruptie, refuzand vehement sa demisioneze din Parlamentul European, desi colegii sai europarlamentari implicati in scandal au demisionat.

Lui Adrian Severin i s-a prezentat materialul de urmarire penala, iar procurorii urmeaza sa il trimita in judecata, potrivit televiziunilor de stiri. Inainte de a intrara la audieri, Severin a declarat ca totul este o inscenare si s-a avut in vedere oprirea unor demersuri de politica externa.

“Sunt o problema care tine de siguranta nationala a Romaniei (…) Este o inscenare care a avut in vedere oprirea unor demersuri de politica externa pe care le intreprindeam eu”, a spus Severin, care a adaugat ca inscenarea a fost pusa la cale “pe plan extern”.

Cu privire la dosarul in care este acuzat ca a fraudat Parlamentul European cu sute de mii de euro, Adrian Severin a explicat ca lucrurile s-au clarificat. 

“Astazi nu am venit pentru acest lucru, am venit pentru problema legata de scandalul Sunday Times(…) Nu am depus niciun amendament, in consecinta nici nu am luat bani, nici nu m-am angajat, nici nu am intreprins demersuri(…) Ceea ce am facut este sa inchei un contract de consultanta. Sub aspectul discutiei de astazi lucrurile sunt clare”, a mai spus Severin.

“Cazul trebuia incheiat de foarte multa vreme. De ce a trenat atat? O sa vedem, nu se incheie astazi, ma bucur ca o sa aflu si eu care sunt probele (…) Am constiinta absolut curata, nu am nimic sa imi reprosez si duc aceasta batalie pana la capat”, a mai declarat Severin, adaugand ca nu are sperante, “tinand cont de situatia din Romania”.

In 21 martie 2011, in urma unor materiale audio-video date publicitatii de ziarul britanic Sunday Times, procurorii DNA s-au sesizat din oficiu cu privire la posibile fapte de coruptie savarsite de Adrian Severin, membru in Parlamentul European.

Sunday Times a scris ca europarlamentarii Adrian Severin, Ernst Strasser (fost ministru austriac de interne) si Zoran Thaler (fost ministru de externe sloven) au acceptat 100.000 de euro pe an de la reporteri care se dadeau drept lobbysti, pentru a prezenta amendamente la proiectele de directive ale UE referitoare la sectorul bancar. Ulterior, ziarul a publicat cazul unui al patrulea europarlamentar implicat in scandalul “bani contra amendamente”, fiind vorba despre Pablo Zalba Bidegain, din Spania, membru al Partidului Popular European.

In urma scandalului, Adrian Severin si-a prezentat demisia din PSD la 28 martie, dar a refuzat sa demisioneze din PE, in pofida cererii exprese in acest sens adresate de presedintele PE, Jerzy Buzek, si a aluziilor evidente venite dinspre propriul grup socialist. in prezent, Severin figureaza ca europarlamentar neafiliat.

In sedinta din 23 iunie 2011, Parlamentul European a hotarat ridicarea imunitatii lui Adrian Severin si a incredintat presedintelui Parlamentului European sarcina de a transmite imediat aceasta decizie autoritatilor competente si lui Adrian Severin.

Foto: Antena 3