Adrian Severin, trimis in judecata pentru luare de mita

Europarlamentarul Adrian Severin a fost trimis in judecata, miercuri, de procurorii anticoruptie, in dosarul mitei din Parlamentul European, scandal in care europarlamentarul a respins in permanenta acuzatiile de coruptie, refuzand vehement sa demisioneze din Parlamentul European, desi colegii sai europarlamentari implicati in scandal au demisionat. 

Adrian Severin a fost cercetat timp de 2 ani de procurorii DNA, iar astazi a fost trimis in judecata si va fi judecat la Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) pentru ca a incercat sa faca trafic de influenta in schimbul a 100.000 de euro.

In 21 martie 2011, in urma unor materiale audio-video date publicitatii de ziarul britanic Sunday Times, procurorii DNA s-au sesizat din oficiu cu privire la posibile fapte de coruptie savarsite de Adrian Severin, membru in Parlamentul European.

Sunday Times a scris ca europarlamentarii Adrian Severin, Ernst Strasser (fost ministru austriac de interne) si Zoran Thaler (fost ministru de externe sloven) au acceptat 100.000 de euro pe an de la reporteri care se dadeau drept lobbysti, pentru a prezenta amendamente la proiectele de directive ale UE referitoare la sectorul bancar. Ulterior, ziarul a publicat cazul unui al patrulea europarlamentar implicat in scandalul “bani contra amendamente”, fiind vorba despre Pablo Zalba Bidegain, din Spania, membru al Partidului Popular European.

In urma scandalului, Adrian Severin si-a prezentat demisia din PSD la 28 martie, dar a refuzat sa demisioneze din PE, in pofida cererii exprese in acest sens adresate de presedintele PE, Jerzy Buzek, si a aluziilor evidente venite dinspre propriul grup socialist. In prezent, Severin figureaza ca europarlamentar neafiliat.