Adrian Vasilescu, BNR: Inspectia facuta la CEC va scoate la sange tot ce este acolo, daca este ceva

Consilierul guvernatorului Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Adrian Vasilescu, a vorbit, vineri, despre creditul de 1 milion de euro luat de Ioana Basescu. Vasilescu a declarat ca inspectia care se face acum la CEC Bank va scoate la iveala eventualele nereguli si a vorbit si despre posibilele sanctiuni pe care le poate aplica BNR, respectiv de a obliga CEC sa garanteze imprumutul acordat Ioanei Basescu.

“Cinteza nu va face parte din aceasta echipa. Niciodata directorul nu insoteste echipa intr-un control. Aceasta echipa de oameni tineri va intra la CEC si niciodata pentru nimic in lume nu si-ar pune semnatura, daca nu ar fi convinsi ca aceasta semnatura este in conformitate cu realitatea. Asigur opinia publica de faptul ca aceasta inspectie facuta la CEC va scoate la sange tot ce este acolo, daca este ceva”, a declarat Adrian Vasilescu.

Adrian Vasilescu a mai precizat ca BNR nu poate face publice datele din contract si ca nu se poate interveni in acest contract comercial. Sanctiunea, a mai spus consilierul BNR, se refera la provizionarea creditului, adica CEC va trebui sa puna deoparte milionul de euro pana la data la care este contractat creditul, iar in cazul in care nu se va plati, atuncii suma va fi recuperata din aceasta garantie.

“Sanctiunea este una singura, fiind contract comercial. Este o situatie foarte dificila. Un contract comercial nu intra in prevederile supravegherii pe care o face BNR. Nu urmareste bancile comerciale decat daca apar riscuri. Daca ar fi nereguli, ar obliga CEC-ul sa scoata din circuitul tranzactional 1 milion de euro, sa-l puna deoparte pentru a garanta acest credit. In conditiile in care acest milion sta acolo in camara CEC-ului. Daca s-ar intampla ceva, un incident de neplata, din milionul acela se ia o suma si se acopera rambursarea. Asta e singura sanctiune, pentru ca nu intra in sistemul de supraveghere pe care il face Banca Nationala”, a mai explicat consilierul BNR.

“Dupa ce se va incheia controlul, BNR nu are dreptul sa spuna nimic public in legatura cu ce va gasi acolo. Legea statisticii, care implica si BNR, prevede ca INS si BNR au obligatia sa garanteze confidentialitatea fiecarei date statistice care priveste un cont, un contract, orice. Nu ai dreptul potrivit legii, ca banca centrala, sa iesi in public si sa spui uite ce am gasit. Ramane de vazut cum si in ce conditii…. eu nu pot sa anticipez nimic. Acel raport va merge la directorul Cinteza, care nu are dreptul sa intervina in raport. Este raportul BNR si nu-l va putea prezenta o alta institutie, doar banca centrala. Decizia va fi a Consiliului de Administratie. Raportul va urma calea pe care o prevede legea. BNR nu are dreptul sa intervina in contract, fiind un contract comercial”, a mai spus Adrian Vasilescu.

Reamintim ca Ioana Basescu a luat un credit in valoare de 1 milion de euro de la CEC, cu ajutorul caruia a achizitionat un teren in Calarasi. Ministerul Finantelor, actionarul majoritar al CEC, a cerut o ancheta in acest caz, a carei finalitate o vom afla pe 9 decembrie, cand va fi o audiere in Senat. Pana atunci, se vor verifica actele, garantiile si veniturile.