Adrian Vasilescu, BNR: Intimitatea din camera unde se tin casetele de valori este o problema de securitate

Bancile sunt in alerta dupa ce au aparut tot mai multe cazuri de furt din cutiile de valori. Adrian Vasilescu, consilier al guvernatorului BNR, sustine ca au mai fost cazuri de fraudare, insa de fiecare data banca a acoperit paguba clientului pentru ca isi desfasura activitatea in baza legii bancare si nu a legii comerciale, care prezinta risc pentru clienti.

“9 milioane de conturi exprima depozitele bancare in care milioane de oameni isi tin economiile. In niciun cont bancar, daca se umbla prin frauda de functionari bancari, pagubita este numai si numai banca. In niciun caz pagubitul nu a fost clientul. Au fost cazuri de fraudare, dar de fiecare data banca a acoperit paguba clientului. Trebuie sa despartim activitatea bancara care se desfasoara in baza legii bancare si aceasta activitate comerciala, care se desfasoara in baza legii comerciale. In activitatea bancara nu exista niciun risc”, a declarat Adrian Vasilescu, la RTV.

Vasilescu mai sustine ca toate problemele de securitate apar din cauza intimitatii in ceea ce priveste continutul casetelor de valori si propune ca toate camerele in care se tin casete de valori sa fie supravegheate video, aceste incaperi fiind astfel monitorizate permanent.

“Un blocaj de securitate il constituie intimitatea. Cei care depun banii intr-o caseta de valori vor sa li se pastreze intimitatea acelei sume depuse. De aici toate problemele privind securitatea. Camera de casete sa aiba si camere de luat vederi, astfel incat sa se stie in permanenta ce se intampla acolo”, a spus Vasilescu. 

Foto: informatii-agrorurale.ro