ADRIANA SAFTOIU: Oamenii incercau sa imi explice ca TRAIAN BASESCU e un OM ”AIUREA”

ADRIANA SAFTOIU a dezvaluit luni seara la postul Realitatea TV care erau unele dintre lucrurile care il deranjau cel mai mult pe TRAIAN BASESCU la Cotroceni si faptul ca acesta avea impresia ca nu este suficient de respectat.

”Oamenii incercau sa imi explice ca Traian Basescu e un om «aiurea». Era deranjat de cei care ii spuneau «Traiane» la Cotroceni, de Cozmin Gusa care ii spunea astfel, de Blaga atunci cand purta jeans, de Baltazar, la fel… avea impresia ca e lipsit de respect in acest fel. Timp de zece ani el a spus si a putut spune despre oricine, orice. Si-a asumat, acum, postura de cetatean… De ce ne-ar fi interzis si noua sa fim cetateni? Cozmin Gusa va poate confirma ca, in 2009, in campanie, a facut o propunere de a face o scrisoare publica semnata de cei cativa care l-au cunoscut si au lucrat cu presedintele Basescu. Am crezut ca nu e cazul sa facem asta… de aceea nici n-am vrut sa scriu cartea, atat cat timp putea fi folosita ca miza electorala”, a spus ADRIANA SAFTOIU.

Ea a explicat si care este parerea sa despre cariera politica a ELENEI UDREA, apreciind ca parcursul politicianului ar fi putut fi altul, fara consultanta lui TRAIAN BASESCU.

”Elena Udrea ar fi putut sa aiba un alt curs de parcurs politic daca nu l-ar fi avut consultant pe Traian Basescu. E opinia mea, asumata. Cred ca stilul abrupt nu a ajutat-o cu nimic. Elena Udrea nici n-a avut timp sa se obisnuiasca cu rigorile politicii. Era regula la Palatul Cotroceni ca niciun consilier sa nu faca declaratii de presa fara acordul departamentului de comunicare si, implicit, fara acordul presedintelui. Singura incurajata sa incalce aceasta regula a fost Elena Udrea. Nu cred ca o facea cu rea intentie. Sunt convinsa ca proiectul politic dezvaluit de Basescu la finalul primului mandat, Elena Udrea, putea fi spus si mai devreme”, a precizat ADRIANA SAFTOIU.

Citeste si: TRAIAN BASESCU, reactie la dezvaluirile ADRIANEI SAFTOIU

Aceasta a facut si o serie de precizari despre cartea sa “Cronica de Cotroceni”, lansata duminica la Bookfest. ”In Romania nu exista o literatura de memorii politice decat post-mortem. (…) Fostul presedinte SUA, Bill Clinton, are doua carti scrise de consilieri. Consilierul lui Mitterand are o carte foarte neplacuta despre acesta, fiind vorba despre patologia sexuala. Daca luam Faust a lui Goethe si folosim doar trei pasaje, putem spune ca e vorba despre patologia sexuala… e simplu sa fie luate doar lucrurile anecdotice din cartea mea”, a spus ADRIANA SAFTOIU.

Fostul purtator de cuvand a explicat si care a fost motivul dorintei sale de a scrie cartea. ”Sunt usor surprinsa de faptul ca, dupa 20 de ani, ne plangem de cat de lamentabila este viata politica. Cartea n-ar fi avut niciun sens daca la finalul mandatului Traian Basescu n-ar fi remarcat ca serviciile secrete au prea multa putere, ca nivelul drepturilor omului si demnitatii umane a ramas scazut in ultimii 20 de ani, zecedintre acestia petrecuti in timpul mandatelor sale. Daca toate declaratiile presedintelui ar fi infirmat impresiile mele din primii doi ani si trei luni de mandate, daca incompatibilitatea dintre domnii Plesu si Basescu nu era reala, as fi crezut ca nu avea sens sa o scriu. Cum Traian Basescu a avut dreptul zece ani sa povesteasca si sa puna etichete, asa am si eu dreptul. Este realitatea mea. Ar trebui sa existe macar curiozitatea de a o citi. Nimeni nu devine rau sau bun singur. Cartea aceasta nu e scrisa doar pentru cei care vor sa vada in alb sau cei care vor sa vada in negru, ci e o carte gri. Nu ii neg lui Traian Basescu calitatile, dar ar fi o ipocrizie sa nu se spuna ca suma lucrurilor care te inconjoara iti pot deveni defecte”, a mai spus ADRIANA SAFTOIU.

Citeste si: ELENA UDREA, replica DURA la dezvaluirile ADRIANEI SAFTOIU

“Sigur ca si Traian Basescu avea defecte, imi permit sa fac apel la Nicholas Taleb: «Cand traversezi strada, daca te uiti la culoarea ochilor pietonilor, nu vezi camionul care trece peste tine». Defectele lui Basescu le percepeam mai putin decat colegii mei. Sunt oameni care ma avertizau asupra unor lucruri si eu nu le bagam in seama. Daca as fi in 2004 as vota la fel, Traian Basescu, nu Adrian Nastase. Uimirea celor care critica volumul… e ca si cum pe scena politica am fi vazut un Traian Basescu zen, calm, temperat, plin de gratitudine fata de oameni…de parca as fi dezvaluit lucruri care nu s-au intamplat in ultimii zece ani. Intrebarea e daca toate aceste institutii care il deservesc au parghii prin care pot spune ca unele lucruri nu se fac. (…) Un decident poate sa isi permita ce spune domnul Basescu, abuzuri care sa aduca atingeri demnitatii si drepturilor omului. (…) E firesc ca Traian Basescu si Elena Udrea sa aiba aceste reactii. Nu ma asteptam ca Traian Basescu va face o introspectie si ca se va gandi daca a gresit. Nici nu ma asteptam sa imi aduca flori. Oameni care au crezut in el si l-au sustinut, oameni care au suportat umilinte nenumarate, au fost considerati, intr-un final, ca nu mai conteaza deloc”, a mai aratat ADRIANA SAFTOIU.

Sursa foto: romaniatv.net