Adriean Videanu, Alina Bica, Dorin si Alin Cocos, in fata judecatorilor. Procurorii cer arestarea lui Videanu. UPDATE

Adriean Videanu, Alina Bica, Dorin si Alin Cocos sunt in fata judecatorilor. Ovidiu Tender, denunt impotriva Alinei Bica. UPDATE

Adriean Videanu, Alina Bica, Dorin si Alin Cocos, precum si un consilier al Alinei Bica, au fost adusi, vineri dupa-amiaza in fata judecatorilor de la Curtea Suprema de Justitie, cu propuneri de arestare. Fostul ministru PDL Adriean Videanu risca sa fie arestat preventiv pentru 30 de zile. Potrivit unei informatii de ultima ora, Ovidiu Tender le-a declarat procurorilor ca i-a oferit Alinei Bica mita sub forma unor actiuni prin intermediul unui apropiat.

UPDATE ora 22.45: Alina Bica ar fi declarat la audieri ca ar fi primit indicati de la SRI sa-l lase in pace pe Ovidiu Tender, deoarece ar fi o problema de siguranta nationala.

UPDATE ora 22.27: Procurorii cer arestarea lui Adriean Videanu, magistratii continua sedinta si la aceasta ora, dupa o suspendare de aproximativ 50 de minute. De precizat ca toti cei cinci suspecti ar putea primi mandatele de arestare preventiva. Exista si varianta ca magistratii ICCJ sa respinga cererea facuta de procurorul DNA. In acest caz, doar Dorin Cocos si Alina Bica s-ar intoarce in arest. De mentionat si ca ordonanta de retinere a lui Adriean Videanu a expirat in jurul orei 18.30.

UPDATE ora 20.00: Elena Udrea a declarat, vineri, intr-un interviu acordat Hotnews, ca fostul sau sot Dorin Cocos i-a relatat ca, la solicitarea actualului director interimar al SRI Florian Coldea, i-a dus 500.000 de euro lui Sebastian Ghita, pentru a-si finanta televiziunea, Romania TV. DETALII

UPDATE ora 17.26: Sedinta suspendata in dosarul Bica 2. Avocatul Alinei Bica a cerut recuzarea unui judecator care prezideaza sedinta pentru suspiciuni de impartialitate. Sedinta incepuse oricum cu intarziere. Nu exista detalii pana la aceasta ora de ce a fost facuta aceasta cerere sau ce inseamna ea. Judecatorul Valentin Selaru a fost adjunctul sefei DNA, Laura Codruta Kovesi. Ramane de vazut daca acesta este motivul cererii de recuzare.

UPDATE ora 17.-3: Aparatorii au cerut instantei de judecata o amanare de aproximativ o ora, pentru a studia dosarele si a sta de vorba cu clientii lor, asadar la aceasta ora ar trebui sa inceapa procesul.

UPDATE ora 16.45: Omul de afaceri Ovidiu Tender ar fi facut un denunt impotriva Alinei Bica, afirmand ca i-ar fi dat mita sub forma unor actiuni pentru a fi favorizat intr-un proces. In urma cu cateva zile s-ar fi produs denuntul. De precizat ca informatiile preliminare existau deja la DNA inca din decembrie 2014. 

Adriean Videanu a fost retinut joi de procurorii DNA pentru 24 de ore. Procurorii spun ca fostul ministru al Economiei ar fi intervenit la Alina Bica, pentru ca aceasta, in calitate de procuror-sef al DIICOT, sa ridice sechestrul aplicat asupra unor actiuni detinute de Videanu la SC TITAN MAR SA.

Citeste si: ADRIEAN VIDEANU, IN ARESTUL POLITIEI CAPITALEI

Bica i-ar fi dat o mana de ajutor si a ridicat masura asiguratorie aplicata asupra unui numar de 80 de actiuni ce valorau 277 de mii de lei. Prin ridicarea sechestrului, Bica l-ar fi ajutat pe Videanu sa isi puna la adapost actiunile sechestrate si sa obtina foloase necuvenite prin instrainarea lor.

 

Sechestrul asupra actiunilor a fost pus in dosarul Romgaz, in care Videanu e cercetat de DIICOT pentru punerea in pericol a sistemului energetic national pe segmentul gazelor naturale.

Procurorii cer un nou mandat de arestare si pe numele omului de afaceri, Dorin Cocos, de data aceasta in dosarul Bica doi. Potrivit DNA, omul de afaceri ar fi primit mita 16 milioane de euro pentru interventii la fosta sefa a DIICOT. in acelasi dosar, s-a cerut un nou mandat de arestare si pentru Alina Bica, dar si in cazul fiului lui Cocos, Alin.

Citeste si: ALIN COCOS a fost RETINUT in dosarul ALINEI BICA pentru DARE de MITA

“In perioada ianuarie 2011- 2012, inculpatul Cocoș Dorin a promis, pretins si primit, de la beneficiarul unor drepturi litigioase, suma totala de 16 milioane euro, in transe, in schimbul influentei exercitate asupra a doi membri ai Comisiei Centrale a ANRP: Bica Alina Mihaela si Diacomatu Sergiu pentru asigurarea solutionarii a doua dosare de despagubire.”, apare in dosarul DNA. intr-unul dintre dosare de despagubire, comisia din care facea parte fosta sefa a diicot a dat aviz pentru despagubirea unui teren de 13 hectare evaluat la aproape 400 de mii de lei. Beneficiarul drepturilor litigioas motivat si de valoarea uriasa a sumei pe care urma sa o primeasca, a acceptat sa cesioneze 25% din drepturile de despagubire la 3 persoane. In toata aceasta afacere, spune DNA, ar fi fost implicati si fiul omului de afaceri Dorin Cocos alaturi de Ionut Mihailescu, un apropiat al lui Alin Cocos si fostul consilier al Alinei Bica

In schimbul influentei, Alina Bica ar fi fost recompensata cu o cota parte, egala cu a lui Ionut Mihailescu, dintr-un teren din Snagov, judetul Ilfov, ce avea o suprafata de 4425 metri patrati.