AEP anunta un nou sistem de MONITORIZARE a prezentei la vot pentru a preveni VOTUL ILEGAL

Un sistem informatic de MONITORIZARE a PREZENTEI LA VOT si de PREVENIRE A VOTULUI ILEGAL va fi utilizat in anul 2016 la ALEGERILE LOCALE din iunie si la cele PARLAMENTARE din noiembrie, potrivit site-ului Autoritatii Electorale Permanente (AEP).

In urma implementarii acestui proiect, alegatorii care doresc sa isi exprime optiunea prin vot nu vor mai prezenta actul de identitate membrilor sectiilor de votare, ci operatorului unui calculator, iar sistemul va semnala daca persoana respectiva a implinit varsta de 18 ani pana in ziua votarii inclusiv, daca si-a pierdut drepturile electorale, daca este arondata la alta sectie si daca si-a mai exercitat dreptul la vot la acelasi scrutin.

In baza rezultatelor generate de sistemul informatic de monitorizare a prezentei la vot si de prevenire a votului ilegal, a comunicarilor efectuate prin intermediul acestuia si a verificarii actului de identitate, presedintele biroului electoral al sectiei de votare poate opri de la votare persoana care nu a implinit varsta de 18 ani pana in ziua votarii si persoana care si-a pierdut drepturile electorale.

De asemenea, poate indruma alegatorul sa voteze la sectia de votare la care este arondat, in cazul in care este arondat in alta parte sau nu a fost inscris in Registrul electoral cu domiciliul sau resedinta in strainatate si poate inscrie in lista electorala suplimentara.

Pentru implementarea acestui proiect, este nevoie ca minimum 30.000 de persoane sa fie instruite pentru a fi operatori ai sistemului, AEP demarand o campanie de recrutare in acest sens.

Sursa foto: rfi