AEP propune ca ALEGERILE LOCALE sa se desfasoare in 5 iunie 2016. Cand va incepe CAMPANIA ELECTORALA

Alegerile locale ar urma sa aiba loc in data de 5 iunie 2016, urmand ca startul campaniei electorale sa fie dat pe 6 mai 2016, potrivit unor proiecte de hotarari ale Guvernului privind alegerea autoritatilor administratiei publice locale, puse in dezbatere de Autoritatea Electorala Permanenta (AEP), informeaza Agerpres.

Potrivit calendarului actiunilor din cuprinsul perioadei electorale a alegerilor locale din anul 2016, pus in dezbatere de AEP, startul campaniei electorale ar urma sa fie dat in data de 6 mai 2016, iar o zi mai tarziu, pe 7 mai, ar urma sa se stabileasca prin tragere la sorti numarul de ordine de pe buletinele de vot.

Potrivit sursei citate, comunicarea listei cuprinzand denumirile si semnele electorale ale partidelor politice, ale aliantelor politice, ale aliantelor electorale, precum si ale organizatiilor cetatenilor apartinand minoritatilor nationale, legal constituite, care au dreptul sa participe la alegerea autoritatilor administratiei publice locale, catre toate birourile electorale de circumscriptie trebuie sa fie facuta cel tarziu in data de 12 aprilie 2016.

Cu 30 de zile inaintea datei votarii – cel tarziu in ziua de 6 mai 2016 – vor trebui aduse la cunostinta publica numarul circumscriptiilor electorale, delimitarea si numerotarea fiecarei sectii de votare, precum si sediile acestora.

Cel mai tarziu cu 10 zile inaintea datei alegerilor locale – adica pe 26 mai 2016 – ar urma sa fie tiparite buletinele de vot. In ziua de sambata care precede data alegerilor, pe 4 iunie 2016, la ora 7: 00, este programata inchiderea campaniei electorale.

Cetatenii vor putea merge la vot pentru a-si desemna alesii locali in data de 5 iunie 2016, in intervalul 7:00-21:00.

Dupa primirea dosarelor continand procesele-verbale cu rezultatul numararii voturilor de la toate birourile electorale ale sectiilor de votare si dupa solutionarea contestatiilor formulate se va face totalizarea voturilor exprimate si atribuirea mandatelor de catre biroul electoral de circumscriptie comunala, oraseneasca, municipala, de sector al municipiului Bucuresti si judeteana, respectiv biroul electoral de circumscriptie a municipiului Bucuresti.

Pentru alegerile locale din data de 5 iunie 2016 au fost stabilite 42 de circumscriptii electorale care includ municipiul Bucuresti.

Potrivit proiectului de HG privind stabilirea cheltuielilor necesare pregatirii si desfasurarii in bune conditii a alegerilor locale, presedintele BEC, presedintii birourilor electorale de circumscriptie, loctiitorii acestora, membrii BEC si membrii birourilor electorale de circumscriptie primesc o indemnizatie de 85 lei pentru fiecare zi de activitate. Tot 85 de lei pe zi va primi si presedintele biroului electoral al sectiei de votare si loctiitorul acestuia primesc, dar nu mai mult de 5 zile, la fel si operatorul de calculator al biroului electoral al sectiei de votare. Membrii birourilor electorale ale sectiilor de votare primesc si ei cate o indemnizatie de 85 de lei pentru fiecare zi de activitate pentru o perioada care nu este mai mare de 3 zile.

Membrii birourilor electorale, personalul tehnic auxiliar si operatorii de calculator au dreptul, de asemenea, la o indemnizatie pentru cheltuieli de protocol in valoare de 10 lei de persoana pentru fiecare zi de activitate. Persoanele care fac parte din personalul tehnic auxiliar al birourilor electorale primesc o indemnizatie de 65 de lei pentru fiecare zi de activitate.

AEP va cheltui 11.218 mii de lei. Suma va fi folosita pentru cheltuielile cu sediul, dotarea si functionarea Biroului Electoral Central, indemnizatiile membrilor Biroului Electoral Central, ale personalului tehnic auxiliar al Biroului Electoral Central. In acesti bani sunt incluse si cheltuielile pentru mentenanta Registrului electoral, precum si pentru activitatile specifice de gestionare a acestuia in perioada electorala, pentru aplicatiile si/sau serviciile informatice utilizate de Biroul Electoral Central pentru centralizarea rezultatelor votarii, pentru programele informatice utilizate la desemnarea presedintilor birourilor electorale ale sectiilor de votare si a loctiitorilor acestora, informarea alegatorilor, pentru organizarea examenelor de admitere in Corpul expertilor electorali, elaborarea, editarea si difuzarea gratuita de brosuri legislative si ghiduri specifice in materie electorala, cheltuielile de instruire a operatorilor de calculator, cheltuielile de instruire a mandatarilor financiari.

Sursa foto: adevarul