AEP: VOTUL PRIN CORESPONDENTA ar putea fi extins si pentru CETATENII CU DREPT DE VOT DIN TARA

Autoritatea Electorala Permanenta (AEP) considera ca VOTUL PRIN CORESPONDENTA poate fi EXTINS si IMPLEMENTAT TREPTAT si pentru CETATENII CU DREPT DE VOT DIN TARA, care din motive obiective nu se pot prezenta la urne in ziua scrutinului, in functie de deciziile politice si de evaluarea impactului implementarii acestui tip de vot alternativ cu ocazia ALEGERILOR PARLAMENTARE DIN ANUL 2016, transmite Agerpres.

Potrivit unui comunicat remis, marti, Agerpres, AEP a transmis “cu promptitudine” catre membrii comisiei parlamentare comune PROIECTUL TEHNIC PRIVIND VOTUL PRIN CORESPONDENTA, insotit de o nota de prezentare si un studiu comparativ. AEP reaminteste ca, potrivit legii, institutia nu are drept de initiativa legislativa, decizia politica si initiativa legislativa apartinand membrilor Parlamentului.

“Rolul Autoritatii in elaborarea propunerii referitoare la votul prin corespondenta este unul pur tehnic. Potrivit legii de functionare, Autoritatea isi desfasoara activitatea cu respectarea principiilor independentei, impartialitatii, legalitatii, transparentei, eficientei, profesionalismului, responsabilitatii, sustenabilitatii, predictibilitatii si legitimitatii”, releva documentul citat.

CITESTE SI: AEP VA PREZENTA MARTI O PRIMA FORMA A LEGII VOTULUI PRIN CORESPONDENTA

AEP mentioneaza ca, in cursul diminetii, reprezentanti ai institutiei au avut o intalnire cu organizatiile neguvernamentale care se implica in imbunatatirea cadrului legislativ in domeniul electoral, in care a fost prezentat proiectul elaborat de AEP.

“AEP dovedeste, inca o data, ca poate finaliza in timp foarte scurt elaborarea unui proiect tehnic pe baza propunerilor formulate de partidele politice si avand in vedere standardele internationale si europene in materie, legislatia, experienta si jurisprudenta constitutionala ale unor state precum Germania, Irlanda, Regatul Belgiei, Republica Slovenia, Ungaria, Regatul Danemarcei, Statele Unite Mexicane si Republica Polona, precum si realitatile economice si sociale romanesti”, se arata in document.

Potrivit sursei citate, documentele vor fi prezentate membrilor Comisiei comune a Camerei Deputatilor si Senatului pentru elaborarea propunerilor legislative privind legile electorale, in cadrul sedintei convocate pentru ora 16:00.

Sursa foto: Adevarul