Aeroportul din Crimeea este pazit de voluntari civili inarmati, dar ramane deschis

Aeroportul ucrainean din Simferopol, in Crimeea, ramane deschis, in timp ce persoane inarmate, imbracate in uniforma, patruleaza in exterior, intr-o regiune afectata de tensiuni separatiste, a constatat un jurnalist al AFP.

Aproximativ 50 de persoane inarmate au patruns, in cursul noptii, in aeroport, potrivit agentiei Interfax-Ucraina. “Aeroportul functioneaza in regim normal”, a declarat un oficial administrativ.

Aproximativ zece militari, imbracati in uniforma si purtand ecusoane de culoare neagra, patruleaza la intrarea in aeroport, potrivit unui jurnalist al AFP prezent la fata locului. Civili, militanti prorusi, sunt de asemenea prezenti in incinta aeroportului. Ei afirma ca sunt prezenti pentru a mentine ordinea.

“Suntem cu totii voluntari, prezenti pentru a nu permite aterizarea fascistilor sau radicalilor din vestul Ucrainei”, a declarat purtatorul lor de cuvant improvizat, care s-a prezentat ca un fost ofiter de politie.

Citeste si: Crimeea: Parlamentul si Guvernul din Simferopol, ocupate de persoane inarmate

La randul sau, Vadim, un tanar inginer, ofera asigurari ca nu este un “extremist”. “Insa, daca banditii nationalisti vor veni, ne vom bate cu ei. Vom gasi arme daca vom avea nevoie de ele”, a dat asigurari el.

Populata in majoritate de rusofoni, Crimeea este regiunea uraineana cea mai susceptibila de a se opune noilor autoritati de la Kiev, dupa inlaturarea de la putere a lui Viktor Ianukovici saptamana trecuta.

Primele zboruri, cu plecare spre Moscova si Kiev, sunt mentinute, iar pasagerii, care nu se arata ingrijorati, se inregistreaza si trec controalele de securitate.

Joi dimineata, un comando prorus a preluat controlul asupra Parlamentului local, cu sediul in Simferopol, care a votat putin mai tarziu, intr-o sedinta cu usile inchise, demiterea Guvernului si organizarea la 25 mai a unui referendum pe tema statutului regiunii.

Sursa foto: invest-crimea.gov.ua