Aerul de la metroul din Bucuresti ne poate imbolnavi de cancer

Aerul de la metroul din Bucuresti poate favoriza aparitia cancerului. Declaratia a fost facuta joi de Ion Radoi, presedintele Sindicatelor de la Metrou, care a dat si un exemplu concret: in ultimii 23 de ani, lucratorii metroului bucurestean pierd in fiecare an 15 colegi, inainte ca acestia sa apuce sa iasa la pensie.

Explicatia vine din faptul ca praful ultrafin creat de otelul trenurilor in miscare contine particule foarte mici, care penetreaza mai usor si mai adanc plamanii decat particulele mari ce se gasesc de regula in mediu. Aceste particule ataca tesutul pulmonar, rinichii ori ficatul.

Aerul cancerigen din metroul bucurestean a fost demonstrat printr-un studiu realizat de un institut din Suedia, potrivit caruia intr-adevar se depaseste de opt ori limita maxima admisibila a noxelor in metrou.  Liderul de sindicat a precizat ca ar trebui schimbate gurile de aerisire, insa nu s-au gasit bani pentru asta nici pana azi, din 1990 incoace. 

“Inca din faza de proiectare asa s-au gandit atunci gurile de aerisire, dar nici nu s-au facut demersurile si nici nu s-au alocat sumele necesare ca sa schimbam gurile de aerisire. Am avut prilejul sa citim in presa ceea ce stiam noi toti cei care lucram la metrou: ca aerul de la metrou ne poate imbolnavi de cancer. Este vorba de un institut suedez care a facut cercetari inclusiv la metroul din Bucuresti si care a ajuns la concluzia ca intr-adevar se depaseste de opt ori limita maxima admisibila a noxelor in metrou. Studiul a mai fost facut si la alte metrouri, dar aceasta incalcare a normelor este valabila in Bucuresti”, a declarat Radoi, citat de ProTV.

Matt Loxham, de la Universitatea Southampton, a explicat ca praful ultrafin creat de otelul trenurilor in miscare contine particule atat de mici incat penetreaza mai usor si mai adanc plamanii decat particulele mari ce se gasesc de regula in mediu. Astfel, particulele ultrafine se pot infiltra in stratul superior al tesutului pulmonar si pot intra in fluxul sanguin de unde pot ajunge in creier, rinichi sau ficat.