Afecțiunile neurologice și diagnosticarea acestora într-un centru medical specializat

Afectiunile neurologice se numara printre problemele medicale cu un impact major in viata unui numar tot mai mare de persoane in intreaga lume. Numarul persoanelor care apeleaza la specialistii in neurologie este in continua crestere. Specialistii in neurologie pot ajuta in prevenirea unor astfel de afectiuni, stoparea avansarii bolilor respective sau in definitivarea unui tratament care sa reduca efectele negative ale afectiunilor neurodegenerative.

Diagnosticarea este importanta sa fie cat mai precisa. In acest sens efectuarea unei consultatii la medic specializat in neurologie Bucuresti este alegerea potrivita. Decizia privind programarea pentru o astfel de consultatie poate sa fie propria initiativa sau poate sa vina la recomandarea unui medic generalist.

Afectiunile neurologice si specificul acestora

Sistemul nervos al corpului uman include sistemul nervos central si sistemul nervos periferic. Intreg ansamblul sistemului nervos este unul complex si cuprinde maduva spinarii si creierul. In momentul in care oricare dintre acestea nu mai functioneaza in parametrii optimi, este nevoie sa fie identificata cauza. Paleta de boli, tulburari sau leziuni ale sistemului nervos este foarte diversificata.

Avand in vedere ca simptomatologia si manifestarile sunt adesea similare cu ale altor afectiuni medicale, identificarea si cunosterea stadiului bolilor respective necesita efectuarea unei consultatii de specialitate. Orice consultatie neurologica inseamna urmarea unor etape. Etapa intai presupune discutia medic-pacient. De cele mai multe ori discutia aceasta implica si membrii ai familiei pacientului astfel incat medicul sa afle detalii cat mai exacte privind simptomele, detalii pe care pacientul le poate omite.

Etapa urmatoare consta in evaluarea starii neurologice a pacientului si efectuarea de teste pentru stimuli musculari si stimulii nervilor. Sunt evaluate inclusiv reactiile avute de sistemul nervos al pacientului la toti stimulii externi la care este supus. A treia etapa are in vedere o serie de investigatii suplimentare complexe in cazul pacientului.

Investigatiile suplimentare au scopul de a oferi medicului orice alte informatii pentru a putea stabili cu exactitate diagnosticul. Odata ce toate aceste etape sunt parcurse, medicul specialist poate pune diagnosticul cu mai mare exactitate. Specialistii in neurologie Bucuresti vor putea identifica existenta oricarei  afectiuni neurodegenerative si vor stabili daca este nevoie de tinerea pacientului sub supraveghere sau vor stabili un tratament menit a incetini avansarea afectiunii identificate in urma consultatiei.

Simptome sau manifestari care trebuie sa te ingrijoreze

In multe cazuri simptomele sau manifestarile asociate cu bolile neurologice sunt fie ignorate, fie confundate. Acest lucru ca urmare a faptului ca exista similaritati cu ale altor afectiuni sau cu starile de oboseala ori de stres. Totusi, sunt anumite simptome care recomanda cat mai repede o programare la medicul neurolog.

Manifestarile sau simptomele care sugereaza nevoia unei consultatii de specialitate includ dureri severe de cap, dureri frecvente si foarte intense de cap, dureri cronice, stari frecvente de ameteala, dezechilibrul, vertijul, amorteala la nivelul membrelor, furnicaturi in anumite zone ale corpului, slabiciune in corp, slabiciune musculara, slabiciuni la miscare sau dificultate la mers. La toate cele de mai sus amintim si alte manifestari care recomanda o consultatie de neurologie Bucuresti: convulsii, probleme de memorie sau confuzia frecventa.