“AFERIM!”, de RADU JUDE, este propunerea Romaniei la OSCAR 2016 (VIDEO)

Lungmetrajul AFERIM!, de RADU JUDE, este propunerea Romaniei pentru o nominalizare la categoria „CEL MAI BUN FILM INTR-O LIMBA STRAINA, alta decit engleza” a premiilor OSCAR 2016, relateaza Europa FM.

Propunerea Romaniei nu devine in mod automat o nominalizare – pentru acest lucru e nevoie de o intensa promovare printre membrii Academiei Americane de Film, cei care stabilesc cine concureaza la Oscaruri.

Propulsat, intre altii, de actorul iesean TEODOR CORBAN si de imaginea alb-negru a operatorului MARIUS PANDURU, Aferim! a cistigat anul acesta URSUL DE ARGINT pentru regie la Festivalul de Film din Berlin. Pana acum, e cel mai de succes film romanesc al anului: l-au vazut in salile de cinema aproximativ 73,000 de persoane.

Aferim! e si primul film romanesc in care e abordata frontal chestiunea SCLAVIEI ROMILOR. Lungmetrajul urmareste evenimentele declansate de cautarea unui rob fugar de catre un zapciu din secolul al XIX-lea si de catre baiatul lui.

Potrivit regulamentului Academiei de film americane, care acorda premiile Oscar, productiile eligibile la categoria „cel mai bun film intr-o limba straina” trebuie sa fie lungmetraje produse in afara Statelor Unite ale Americii, cu un dialog preponderent intr-o alta limba decat engleza. Pentru anul viitor, sunt considerate eligibile filmele lansate in tara de origine nu mai devreme de 1 octombrie 2014 si nu mai tarziu de 30 septembrie 2015.

De asemenea, filmele eligibile trebuie sa fi rulat cel putin sapte zile consecutiv intr-un cinematograf din tara de origine si sa aduca incasari producatorului si distribuitorului. 

Propunerile tarilor trebuie sa fie primite de Academia de film americana pana la data de 1 octombrie a anului in curs. Fiecare tara poate avea o singura propunere.