AFP, despre alegerile prezidentiale din Romania: Victor Ponta ar putea “lua decizii daunatoare la adresa justitiei”

AFP relateaza despre primul tur al alegerilor prezidentiale din Romania, precizand ca romanii voteaza duminica in primul tur al unor alegeri dominate de temerile ca justitia va ajunge in mainile puterii, un scrutin in care premierul Victor Ponta pare sa se impuna.

Fostul procuror Victor Ponta, in varsta de 42 de ani, este creditat cu 41% din intentiile de vot, in fata contracandidatului de dreapa Klaus Iohannis (55 de ani), primarului municipiului Sibiu, creditat cu 30% din voturi, potrivit celui mai recent sondaj IRES.

“Daca Victor Ponta castiga, social-democratii vor exercita o putere de necontestat pana la alegerile legislative din 2016 pentru ca vor detine Presedintia, majoritatea in Parlament si guvernul”, a declarat pentru AFP politologul Ovidiu Voicu de la Fundatia Soros.

Vezi aici incidentele electorale inregistrate la primul tur al prezidentialelor

Politologul a adaudat ca, in aceasta calitate, Victor Ponta ar putea “lua decizii daunatoare la adresa justitiei” si ar fi suficient sa invoce un “management defectuos” pentru a-i demite pe sefii parchetelor.

AFP aminteste ca majoritatea de centru-stanga din Parlament a adoptat in decembrie 2013 amendamente la codul penal prin care incercau sa acorde superimunitate alesilor.

Aceste modificari nu au intrat, in cele din urmam, in vigoare, insa analistii se tem ca proiectul nu a fost abandonat.

Desi afirma ca se angajeaza sa mentina independenta justitiei, Ponta nu a ezitat sa critice Directia Nationala Anticoruptie, pe care o considera partizana, in contextul in care anchetele care ii vizeaza pe politicieni si fosti ministri s-au inmultit.

Citeste si: ALEGERI PREZIDENTIALE: MAE anunta situatia votului in STRAINATATE

Ingrijorarile investitorilor

Scrutinul de duminica, care va duce, fara indoiala, si la schimbarea guvernului, este urmarit indeaproape si de mediul de afaceri. 

A doua cea mai saraca tara din UE, dupa Bulgaria, Romania a inregistrat in 2013 una dintre cele mai rapide cresteri economice din bloc, de 3,5%.

Citeste si: ROMANIA VOTEAZA, MARATON MINUT CU MINUT! Sectiile de votare s-au deschis, peste 18.000.000 de alegatori, asteptati la urne

Insa introducerea mai multor taxe, in primavara, au pus in frau apetitul investitorilor, cufundand tara in recesiune in semestrul al doilea. Pentru 2014, previziunile de crestere sunt de 2,2%.

“Marja de manevra pentru o schimbare de directie economica este limitata, deoarece Romania are un acord cu Fondul Monetar International (FMI) si UE iar angajamentele trebuie respectate”, a declarat pentru agentia de presa citata analistul economic Aurelian Dochia.

“Dar vorbim de o posibila crestere a taxelor si a impozitului in 2015, iar aceasta posibilitate starneste ingrijorari in randul investitorilor”, a adaugat analistul.

Primele rezultate partiale vor fi publicate in noaptea de duminica spre luni.