AGENT GREEN cere ANAF si Ministerului Mediului sa organizeze RAZII la nivel national in DEPOZITELE DE CHERESTEA. VIDEO

Asociatia AGENT GREEN avertizeaza, printr-un comunicat remis miercuri presei, ca in Bucuresti si cel putin 25 de judete din tara DEPOZITELE DE CHERESTEA vand si lemn fara factura, bon sau chitanta. Organizatia atrage atentia ca vanzarea de cherestea fara acte prespune si taieri ilegale de paduri si cere ANAF si Ministerului Mediului si Padurilor sa organizeze RAZII la nivel national in depozitele de profil.

“Sa fie clar, cherestea fara factura inseamna padure rasa ilegal! N-ai cum sa vinzi lemn legal fara factura. Situatia este total scapata de sub control. Este timpul de o razie la nivel national in depozitele de cherestea.”, a spus Gabriel Paun,

Citeste si: VIDEO APOCALIPSA padurilor din ARDEAL: CINE defriseaza ILEGAL, UNGURII sau ROMANII?

AGENT GREEN semnaleaza usurinta cu care comerciantii vand lemn ilegal fara factura. “In plina campanie ANAF de combaterea evaziunii, comeriantii de lemn pacalesc radarul padurilor, politia si fiscul. Comerciantii folosesc codul unic generat de sistemul «radarul padurilor» de mai multe ori in aceeasi zi chiar daca sunt opriti de politie pentru control deoarece aceastia nu obisnuiesc sa completeze rubrica dedicata care ar dovedi ca transportul a fost oprit”, se spune in comunicat.

“Aici nu vorbim de amenzi pentru urzici si sticle de palinca. Vorbim de securitate nationala intr-un domeniu in care o tara intreaga este ingrijorata, padurile. Relaxarea comerciantilor de cherestea care incalca legea este cu atat mai ingrijoratoare cu cat ea vine in acelasi timp in care ANAF are campanie impotriva evaziunii fiscale”, a adaugat Paun.

“Politia este fie superficiala, fie implicata in comertul cu lemn ilegal. Ministerul de Interne trebuie sa compare cate transporturi ilegale au fost confirmate prin apelul la 112 si cate avize de insotire a marfii au rubrica «transport interupt» completata de politisti. Atunci o sa vedem ce inseamna mafia padurilor” mai spune Paun.

Citeste si: Companiile austriece macelaresc padurile romanesti, iar politia aresteaza doar tarani cu carute

Cele 25 de judete in care AGENT GREEN a vizitat depozite de cherestea sunt reprezentative la nivel national. Acestea sunt municipiul Bucuresti si judetele Suceava, Ilfov, Giurgiu, Calarasi, Tulcea, Constanta, Prahova, Ialomita, Buzau, Olt, Teleorman, Dolj, Arges, Dambovita, Valcea, Mehedinti, Gorj, Iasi, Covasna, Harghita, Galati, Vrancea, Timis, Bihor si Hunedoara.

AGENT GREEN cere Ministerului Mediului si Padurilor sa imbunatateasca legislatia si metodologia  pentru aplicarea radarului padurilor. De asemenea, organizatia solicita ANAF sa mobilizeze inspectorii Direcţiei Generale Antifrauda Fiscala (DGAF) pentru a organiza o RAZIE la nivel national pentru stoparea vanzarilor de cherestea ilegala. Totodata, asociatia cere Ministerului de Interne sa sanctioneze agentii de politie care nu au completat rubrica “transport intrerupt“ atunci cand au fost trimisi in control in urma apelurilor inregistrate la 112.

Sursa foto: evz.ro