Agentia Nationala de Integritate nu mai poate ancheta alesii

Camera Deputatilor a adoptat, marti, doua legi de modificare a Codului Penal, cu mai multe amendamente propuse de deputatii juristi. Practic, parlamentarii au schimbat definitia “conflictului de interese”, au scos actele administrative din sfera sa, au micsorat pedeapsa maxima de la 5 la 3 ani, au scos parlamentarii, presedintele si profesiile liberale din randul functionarilor publici, au micsorat termenul prescriptiei speciale si au marit la maxim perioada in care un inculpat care isi acopera prejudiciul integral poate beneficia de reducerea pedepsei, informeaza hotnews.ro.

Parlamentarii din Comisia Juridica a Camerei Deputatilor au introdus cateva amendamente la Codul Penal care ii scot din categoria functionarilor publici pe presedintele tarii, pe parlamentari si profesiile liberale. Astfel, ei nu vor mai putea fi cercetati de Agentia Nationala de Integritate (ANI).

Horia Georgescu, presedintele ANI, a declarat ca modificarile “arunca in aer” tot istoricul de cazuri adunate de Agentia de Integritate. 25 de deputati si senatori vor scapa de consecintele legii.

Bogdan Ciuca, deputat al Partidului Conservator (PC), a explicat la postul de televiziune Digi 24 motivele pentru care parlamentarii nu mai trebuie asimilati functionarilor publici. Astfel, deputati si senatorii “nu sunt nici ordonatori de credite, nu umbla cu banul public si nici nu fac parte din comisii de licitatii”, a spus Bogdan Ciuca.

Deoarece nu mai sunt considerati functionari publici, deputatii si senatorii nu vor mai putea fi cercetati de DNA sau Parchet pentru fapte de coruptie care se aplica functionarilor publici. Parlamentarii nu vor mai putea fi judecati pentru o gama larga de infractiuni ca abuzul in serviciu, luarea de mita, traficul de influenta sau conflictul de interese.

“Conflictul de interese pentru membrii Parlamentului urmeaza sa fie dezincriminat prin amendamente la Codul Penal aflate pe ordinea de zi a sedintei de plen. Senatorii si deputatii nu vor mai fi subiecti ai infractiunii respective si nici nu vor mai putea fi verificati din aceasta perspectiva de ANI sau alte unitati de Parchet”, spune Georgescu, care crede ca in acest fel “s-a creat o superimunitate”.

Potrivit noilor prevederi propuse de Comisia juridica, de disciplina si imunitati “sunt exceptati de la dispozitiile art. 147, Presedintele Romaniei, deputatii si senatorii, precum si persoanele care isi desfasoara activitatea in cadrul unei profesii liberale, in baza unei legi speciale si care nu sunt finantati de la bugetul de stat, acestia raspunzand penal, civil sau administrativ in conformitate cu dispozitiile legilor speciale in baza carora isi desfasoara activitatea, precum si cu dispozitiile dreptului comun, cu respectarea dispozitiilor prezentului alineat”.

Articolul 74.1 se modifica si va avea urmatorul cuprins:

(1) In cazul savarsirii infractiunilor prin care s-a produs un prejudiciu evaluabil in bani, daca pana la ramanerea definitiva a hotararii de condamnare, invinuitul sau inculpatul acopera integral prejudiciul cauzat, limitele pedepsei prevazute de lege pentru fapta savarsita se reduc la jumatate.

(2) Daca prejudiciul cauzat si recuperat in aceleasi conditii este de pana la 500.000 de euro, in echivalentul monedei nationale, se aplica pedeapsa cu amenda. Daca prejudiciul cauzat si recuperat in aceleasi conditii este de pana la 100.000 de euro, in echivalentul monedei nationale, se aplica o sanctiune administrativa, care se inregistreaza in cazierul judiciar.

Sursa foto: realitatea.net