Agentia Nationala de Plati si Inspectie Sociala a dat ajutoare, indemnizatii si alocatii necuvenite, sustine Curtea de Conturi

Agentia Nationala de Plati si Inspectie Sociala a dat ajutoare, indemnizatii si alocatii necuvenite, sustine Curtea de Conturi

Agentia Nationala de Plati si Inspectie Sociala (ANPIS) a platit necuvenit ajutoare sociale, indemnizatii pentru cresterea copilului si alocatii de stat pentru copil in valoare totala de 25,9 milioane de lei, in anul 2013, potrivit Curtii de Conturi.  

Raportul Curtii de Conturi pe anul 2013 arata ca, la nivelul agentiilor judetene de plati si inspectie sociala, s-au identificat plati necuvenite pentru mai multe tipuri de beneficii auditate.

Astfel, in urma controlului s-a stabilit ca s-au platit necuvenit ajutoare sociale (VMG) si alocatii pentru sustinerea familiei in suma de 18.108.000 lei, cauza principala fiind nedeclararea de catre beneficiari a unor venituri medii realizate si detinerea unor bunuri care atrag excluderea acordarii acestor beneficii de asistenta sociala.

Plati necuvenite s-au facut si sub forma de indemnizatii pentru cresterea copilului, inclusiv stimulentul lunar de insertie, suma totala fiind de 7.308.000 de lei, ca urmare a nedeclararii realizarii altor venituri, neachitarii impozitelor pentru bunurile detinute in proprietate, necalcularii cuantumului indemnizatiei pentru cresterea copilului in functie de veniturile efectiv realizate.

Totodata, Curtea de Conturi a mai stabilit ca s-au acordat nelegal alocatii de stat pentru copii in suma de 83.000 de lei, acestea fiind platite pe numele unor minori decedati, copii exmatriculati, care au abandonat scoala sau care au repetat anul scolar, intrucat nu s-au transmis la timp documentele obligatorii, de catre inspectoratele scolare.

Citeste si: CASA DE PENSII PUBLICE A FACUT PLATI ERONATE SI NELEGALE DIN BUGETUL DE STAT, SUSTINE CURTEA DE CONTURI

Din verificarea modului de implementare a masurilor dispuse prin deciziile Curtii de Conturi a rezultat ca sumele recuperate in 2014 de catre toate cele 42 de agentii teritoriale au fost de 31.918.000 lei, suma care priveste atat anul 2011 cat si 2012.

in raport se mai arata ca s-au constatat abateri de la legalitate si cu ocazia auditului performantei, fiind mentionate plati necuvenite de 280.000 de lei, reprezentand subventii acordate catre diverse asociatii si fundatii romane cu personalitate juridica pentru servicii acordate beneficiarilor, plati necuvenite de 211.000 lei, urmare a acceptarii la finantare a unor cheltuieli de instalare reprezentand sisteme, utilaje si dotari achizitionate de executantul de lucrari la preturi mai mici fata de cele solicitate agentiei si nerestituirea la bugetul de stat in primele cinci zile lucratoare ale anului urmator sau de la data inceperii conventiei a sumei de 44.000 de lei, reprezentand subventia acordata nelegal unor asociatii si fundatii.

in cursul anului 2013, inspectorii sociali, cu sprijinul comportimentului informatic din cadrul ANPIS, au folosit, pentru prima data, bazele de date ale altor institutii publice pentru identificarea unor suspiciuni de eroare sau frauda in ceea ce priveste eligibilitatea beneficiarilor. Suprapunerea bazelor de date s-a axat in principal pe verificarea persoanelor decedate sau inexistente in bazele de date externe, dar care apar in plata, conform programului SAFIR, dupa data decesului sau pe perioada analizata si verificarea veniturilor pe care persoanele sau familiile le realizeaza in timpul sau pe parcursul beneficiului de asistenta sociala.

Debitele constituite in anul 2013, in urma verificarii cazurilor transmise de Curtea de Conturi, pentru patru categorii de beneficii sociale supuse auditarii, au fost in suma de 30.496.000 de lei, ceea ce reprezinta 57 la suta din totalul debitelor constituite si raportate prin situatiile financiare incheiate si raportate la 31 decembrie 2013 (53.269.000 lei).

Comparativ cu acestea, debitele constituite ca urmare a desfasurarii campaniilor nationale de catre inspectorii sociali sunt in suma de 17.133.000 de lei, reprezentand doar 32 la suta din total. Diferenta de 11 la suta reprezinta alte debite in suma de 4.834.000 de lei, precum si debitele constituite in urma verificarii petitiilor, in suma de 806.000 lei.

in urma recomandarilor Curtii de Conturi, la ANPIS s-a realizat o evidenta centralizata a proceselor verbale de contraventii emise de inspectorii sociali din teritoriu, sub forma unei machete standard care va constitui baza pentru raportarea acestora catre ANPIS.

Curtea de Conturi a constatat mai multe abateri la nivelul ANPIS. Astfel, la trei agentii judetene pentru plati si inspectii sociale s-a identificat un numar mediu de 66 persoane apte de munca, reprezentand sapte la suta din familiile beneficiare de venit minim garantat, care fac parte din familiile beneficiare de ajutor social, dar care nu erau inregistrate in evidenta Agentiei Judetene pentru Ocuparea Fortei de Munca, platile efectuate catre acestia, de 484.000 de lei, fiind nelegale.

Numai in anul 2013, prin extrapolare la nivel national, numarul mediu lunar de persoane apte de munca, neinscrise in evidenta agentiilor judetene de ocupare, ar fi fost de 1.600 de persoane.

“Aceasta inseamna ca din numarul total de 6.813 locuri de munca vacante pentru persoanele cu studii medii, existente la nivel national la sfarsitul lui 2013, un numar de 1.600 de persoane ar fi avut sansa de a gasi un loc de munca din cele vacante. Se poate concluziona ca daca aceste persoane ar fi fost incadrate pe posturile vacante, in anul 2013 s-ar fi realizat o economie la bugetul de stat de 3.936.000 lei, iar pe de alta parte, aceste persoane ar fi adus si venituri la bugetul general consolidar, in suma de 8.813.000 lei”, se arata in documentul citat.