Agentia pentru Aparare Antiracheta a solicitat Senatului american 123 de milioane pentru scutul din Romania si Polonia

Agentia pentru APARARE Antiracheta cere 123 de MILIOANE de dolari pentru continuarea lucrarilor la sistemul de APARARE ANTIRACHETA din ROMANIA si Polonia, a declarat, miercuri, viceamiralul James D. Syring, in fata subcomisiei pentru APARARE din SENATUL SUA.

“Planurile noastre pentru anul fiscal 2015 includ continuarea investitiilor in tehnologii si capabilitati avansate pentru a putea face fata unor amenintari complexe in crestere”, a declarat viceamiralul James D. Syring, presedintele Agentiei SUA pentru APARARE Antiracheta.

Acesta a precizat ca Agentia considera ca BUGETUL solicitat pentru anul fiscal 2015, in valoare de 7,459 miliarde de dolari, va permite continuarea dezvoltarii capabilitatilor de aparare impotriva amenintarilor cu rachete balistice pentru SUA, dar si pentru aliatii si partenerii internationali.

“Amenintarile sunt in crestere pe masura ce potentialii nostri adversari isi procura un numar mai mare de RACHETE BALISTICE, mai complexe si cu o RAZA de ACTIUNE tot mai mare”, a spus viceamiralul Syring, dand ca exemplu testele efectuate de Coreea de Nord si Iran.

Potrivit directorului Agentiei pentru APARARE Antiracheta, Teheranul ar putea dezvolta si testa pana in 2015 o RACHETA BALISTICA intercontinentala (ICBM) capabila sa loveasca teritoriul SUA.

In acest context, James D. Syring a subliniat ca SUA vor continua sa sprijine Abordarea Adaptiva in Etape privind Apararea Antiracheta din Europa (EPAA), ce are ca obiectiv apararea aliatilor europeni din NATO de o posibila amenintare cu rachete din partea Iranului. In cadrul acestui program, Agentia pentru Aparare ANTIRACHETA solicita 123 de milioane de dolari pentru continuarea lucrarilor la sistemele de APARARE ANTIRACHETA din ROMANIA si Polonia.

Citeste si: CONTRACT de 33,6 milioane de euro pentru lucrari la baza DEVESELU, atribuit unei firme din Turcia 

Pentru 2014, Statele Unite au alocat 80 de milioane de dolari pentru constructiile militare de la BAZA DEVESELU, potrivit bugetului Pentagonului.

Ceremonia de marcare a inceperii lucrarilor principale de constructie la Facilitatea antiracheta de la BAZA MILITARA DEVESELU a avut loc la 28 octombrie 2013, in aplicarea Acordului intre Romania si Statele Unite ale Americii privind amplasarea SISTEMULUI de APARARE impotriva RACHETELOR BALISTICE al Statelor Unite in Romania din 13 septembrie 2011.

ROMANIA a acceptat instalarea pe teritoriul sau a acestei baze, in cadrul SCUTULUI american ANTIRACHETA in Europa, in septembrie 2011. BAZA ocupa un teren de aproximativ 175 de hectare si in ea vor fi stationati aproximativ 200 de militari si tehnicieni americani.

Citeste si: Ambasada SUA: Realizarea scutului antiracheta de la Deveselu este in grafic 

Pana in prezent, SUA au atribuit patru contracte pentru lucrari de constructie la BAZA DEVESELU. Departamentul american al Apararii a anuntat, la 21 mai, ca Statele Unite au efectuat cu succes un prim test al SISTEMULUI ANTIRACHETA Aegis de tip terestru.

In cadrul testului a fost utilizata o racheta de tip SM-3 IB, care a interceptat tinta propusa, in cadrul simularii. Sistemele testate sunt cele care vor fi utilizate in proiectul EPAA, care prevede instalarea unor ELEMENTE ANTIRACHETA in ROMANIA, pana in 2015, si in Polonia, pana in 2018.

Sursa foto: realitatea.net