Agentii imobiliari, obligati sa aiba licenta! MDRT va initia un proiect de lege de bune practici in imobiliare

Oficialii retelei de agentii imobiliare Century 21 vor incepe lucrarile la un proiect de act normativ care sa reglementeze activitatea de intermediere si consultanta imobiliara din Romania si spun ca sustin initiativa Ministerului Dezvoltarii Regionale si Turismului (MDRT) de a initia procedurile pentru adoptarea unei hotarari de guvern privind bunele practici in acest domeniu.

“Nu exista reguli in acest moment pentru activitatea de intermediere imobiliara, iar ordonanta care trimite clientul la ANPC este insuficienta. Prin acest act normativ se va impune ca fiecare persoana care vrea sa practice aceasta meserie sa aiba studii si sa dea examene, iar activitatile sa fie controlate. in plus, vrem sa eliminam si anunturile false. in acest moment, anunturile imobiliare nu sunt controlate, pentru ca nu exista un contract cu vanzatorul, motiv pentru care pot aparea mai multe anunturi ale aceleasi proprietati cu diferite specificatii tehnice, informatii legate de etaj sau chiar de pret”, a declarat pentru Money.ro, Gabriel Alexandru, vicepresedintele Century 21.

Astfel, vanzatorii vor fi nevoiti sa ofere un anumit set de detalii cu privire la proprietate si vor semna un contract cu agentii imobiliari, pentru eliminarea anunturilor false cu preturi mai mari. in plus, pentru promovarea anunturilor pe site-urile imobiliare, va trebui specificata si perioada de valabilitate a acestora. Alexandru spune ca sunt foarte multe astfel de oferte de imobile care sunt la vanzare, dar care nu mai sunt valabile, aceasta fiind o tehnica folosita de unii agenti imobiliari pentru a pescui clienti.

“Exista un draft al acestui proiect, care este in continuare in lucru, speram ca va fi gata la mijlocul verii, iar grupul de lucru este in formare”, a mai declarat Alexandru. Proiectul prevede si aplicarea unor sanctiuni precum amenzi, suspendare sau retragerea licentelor.Asociatia Brokerilor Imobiliari prezinta saptamana viitoare propriul proiectIn acelasi timp, Asociatia Brokerilor Imobiliari (ABI) lanseaza spre dezbatere publica saptamana viitoare un proiect de lege in domeniul imobiliarelor. Lucrarile au inceput inca din noiembrie 2010, iar la grupul de lucru au participat si reprezentanti ai agentiilor imobiliare RE/MAX si Coldwell Banker.

“Noi avem proiectul finalizat si in mare prevede cam aceleasi lucruri, dar ne axam pe legiferarea profesiei si cum pot avea cei interesati acces la aceasta profesie. Pana in toamna ne asteptam ca legea sa intre in vigoare”, a declarat pentru Money.ro, Dragos Valceanu, presedintele ABI.

Citeste articolul integral pe money.ro