Agentiile de ajutor ale ONU critica MASURILE luate de TARILE BALCANICE pentru LIMITAREA FLUXULUI de MIGRANTI

Noile RESTRICTII LA FRONTIERA din BALCANII DE VEST, printre care si PRIMIREA REFUGIATILOR in functie de NATIONALITATE, creeaza o situatie tot mai VULNERABILA, estimeaza vineri intr-un comunicat comun agentiile de ajutor internationale, relateaza Reuters.

Tarile balcanice au inceput sa filtreze fluxul de migranti, acordandu-le acces celor care provin din tari din Orientul Mijlociu si Afganistan si refuzandu-i pe altii din Africa si Asia, au anuntat joi ONU si autoritatile acestor state.

Masurile adoptate de Macedonia, Slovenia si alte state creeaza tensiune la frontiere si fac ca unele familii sa fie abandonate inainte de venirea iernii, apreciaza in comunicatul comun Inaltul Comisariat ONU pentru Refugiati (UNHCR), UNICEF si Organizatia Internationala pentru Migratie (OIM).

‘Exista o nevoie urgenta de a infiinta centre de primire suplimentare la punctele de intrare’, a declarat in cadrul unei conferinte de presa desfasurate la Geneva purtatorul de cuvant al UNHCR, Adrian Edwards. Peste 4.000 de refugiati si migranti ajung in Europa in fiecare zi, a spus el.

CITESTE SI: CROATIA REFUZA SA PREIA MIGRANTII EXPULZATI DIN SLOVENIA; MACEDONIA A INCHIS GRANITELE PENTRU MIGRANTI

‘Este o decizie luata de urgenta, din disperare, trebuie sa-si abandoneze casele, familiile. Se intampla in orice perioada a anului, indiferent de anotimpuri’, a spus Edwards. ‘Trebuie sa existe mijloace sa gestionam situatia’, a adaugat el.

Slovenia a inceput sa impuna criterii de selectie pentru migranti, ceea ce a suscitat preocupari ca acestia ar putea schimba ruta spre Bulgaria, unde conditiile sunt chiar mai precare, a afirmat purtatorul de cuvant al OIM, Joel Millman.

‘Copiii de refugiati si de migranti sunt cei mai afectati’, a spus purtatorul de cuvant al UNICEF, Sarah Crowe.

Persoanele mai tinere de 18 ani reprezinta o treime din noile sosiri in Gevgelija, Macedonia, fata de unul din zece in luna iunie, a adaugat ea.

Sursa foto: linkis