Agentiile de turism vor suspenda emiterea de bilete in numele Carpatair

Asociatia Nationala a Agentiilor de Turism (ANAT) le-a transmis, miercuri, printr-un e-mail, agentiilor de turism solicitarea IATA de a suspenda “imediat” emiterea de bilete de avion in sistem BSP in numele Carpatair. Motivul? Compania aeriana este in insolventa si agentiile risca blocarea banilor.

“IATA a suspendat Carpatair, cu efect imediat, intrucat compania aeriana se afla sub protectia legii falimentului, in vederea reorganizarii. Agentii de turism BSP (Billing and Settlement Plan – n.r.) trebuie sa suspende imediat toate emiterile de bilete in numele Carpatair, inclusiv utilizarea tuturor sistemelor pentru procesarea returnarilor sau a altor tranzactii cu carduri de debit/credit in numele Carpatair”, se arata in mesajul ANAT, remis agentiei Mediafax.

Citeste si: OFERTELE EARLY-BOOKING PRIND SI LA ROMANI. DESTINATIILE CELE MAI CAUTATE: LITORALUL ROMANESC SI CEL GRECESC

Totodata, agentiilor li se solicita sa regleze toate debitele restante si vanzarile in curs de procesare direct cu SC Carpatair SA si sa se abtina de la deducerea sau efectuarea oricarei rambursari din sumele ce corespund debitelor restante, vanzarilor in curs de procesare sau altor tranzactii viitoare ale Carpatair.

Orice viitoare tranzactii intre agentiile de turism si compania aeriana se vor realiza si deconta bilateral.

International Air Transport Association (IATA) este o organizatie comerciala internationala a companiilor aeriene. Prin sistemul Billing and Settlement Plan, IATA faciliteaza vanzarea biletelor prin agentii de turism acreditate, astfel ca decontarile companiilor aeriene se realizeaza cumulat.

Compania aeriana Carpatair a solicitat si obtinut la sfarsitul lunii intrarea in insolventa cu intentia de a urma un proces de reorganizare judiciara, motivand decizia prin daunele de 30 de milioane de euro provocate de litigiile cu Aeroportul Timisoara, avand ca obiect activitati anticoncurentiale. Principalii actionari ai companiei Carpatair, infiintata in anul 1999, sunt un grup de oameni de afaceri elvetieni.

Sursa foto: realitatea.net