Agitație mare în PNL! A fost convocat Consiliul Național Extraordinar! Orban a început execuțiile

Biroul Politic Național al PNL, din care fac parte cei din conducerea centrală dar și liderii de filiale județene, se reunește luni în ședință, pe fondul informațiilor potrivit cărora există voci  în partid care vor schimbarea lui Ludovic Orban de la șefia partidului, catalogate de acesta drept ”fake news”.

Update 3: Consiliul Naţional al Partidului Naţional Liberal a fost convocat pentru data de 4 august. “Am convocat Consiliul Naţional. Încă nu am stabilit locul. La Alba Iulia sau la Bucureşti, urmează să stabilim cu domnul prim-vicepreşedinte Mircea Hava”, a anunţat luni preşedintele liberalilor, Ludovic Orban, scrie agerpres.ro.

El a arătat că la Consiliul Naţional vor fi discutate criteriile, calendarul şi procedura de stabilire a candidaţilor Partidului Naţional Liberal la europarlamentare şi la alegerile pentru funcţia de primari pentru municipiile reşedinţă de judeţ.

“Va fi un Consiliu Naţional care va avea ca principale puncte pe ordinea de zi criteriile, calendarul şi procedura de stabilire a listei de candidaţi pentru alegerile europarlamentare, de asemenea criterii, procedura şi calendarul pentru desemnarea candidaţilor la funcţia de primar în municipiile reşedinţă de judeţ care presupun o atenţie specială în ceea ce priveşte pregătirea candidaţilor PNL şi vom adopta un document care va intra în dezbaterea partidului – Principiile bunei guvernări liberale”, a spus Orban, la Parlament, după şedinţa Biroului Politic Naţional al PNL.

Update 2: Liderii liberali discută, luni, propunerea de excludere din partid a prim-vicepreședintelui PNL Sector 2, Viorel Cataramă, potrivit unor surse liberale motivul invocat fiind criticile acestuia la adresa președintelui formațiunii, Ludovic Orban.

Decizia de excludere din PNL a lui Viorel Cataramă, care urmează să fie validată de membrii Biroului Permanent Național, va fi luată în cadrul ședinței Consiliului Național de Conducere al partidului, care va fi convocată în perioada următoare.

Tot azi, conducerea PNL a demis-o pe Claudia Benchescu, președintele organizației de studenți și soția deputatului PNL Mihai Voicu. În vârstă de 32 de ani, Claudiei Benchescu i s-a reproșat nu numai că a depășit de multă vreme vârsta studenției, dar și că organizația pe care o conduce – Cluburile Studențești Liberale- nu a avut nicio activitate în ultimii 2 ani de zile.

De altfel, s-a tot așteptat ca soția lui Mihai Voicu să facă un pas în spate din proprie inițiativă, având în vedere că, în curând, nu va mai avea vârsta potrivită pentru a face parte din organizația tineret, dar apoi din cea de studenți. Semnalul este unul îngrijorător pentru gruparea care se opune lui Ludovic Orban, Mihai Voicu fiind un apropiat al lui Cristian Bușoi.

Potrivit unor surse din PNL, propunerea a fost făcută de liderul formațiunii, Ludovic Orban. Viorel Cataramă l-a criticat pe Ludovic Orban în repetate rânduri pe motiv că acesta nu a mers cu o propunere de premier la consultările din iarnă și nu s-a consultat cu partidul atunci când a luat decizii importante.

 

Update: 31 de președinți de filiale au hotărât să ceară organizarea urgentă a unui Consiliu Național Extraordinar, solidarizarea cu opiniile exprimate de președintele PNL Maramureș și discutarea activității președintelui PNL și strategia pentru revenirea partidului, informează știripesurse.ro.

Rând pe rând, demisii răsunătoare, precum Ilie Bolojan sau Florin Roman, sau plecări spre ALDE, precum ale unor foarte vechi liberali, ca Popa sau Nicoară, au încins spiritele din partid.

Greii PNL, mai mult sau mai puțini vizibili, au vorbit despre dezamăgirea cruntă a filialelor privind incapacitatea de negociere a celui pe care l-au ales în fruntea lor.

“Niciodată din 1990 și până azi, nu s-a pomenit ca timp de un an, să ratezi 4 șanse de a intra la guvernare: 2 momente când trebuia doar să propună un premier, și 2 moțiuni de cenzură, când trebuia să coaguleze în jurul său toți opozanții lui Dragnea, de peste tot. Este rușinos pentru cel mai vechi partid al țării, un partid care a contat enorm in istoria României, să devină ținta glumelor din politică, simbolul neputinței și al superficialității” argumentează unul dintre cei mai vechi parlamentari PNL iminenta debarcare a șefului din Modrogan 1.

Un șef de filială ardeleană este revoltat: “Echipa tehnocrată a lui Orban este formată din oamenii lui Cioloș, iar asta se vede. Dancă, Violeta Alexandru și alții au fost demnitari în guvernul lui Dacian, pe care noi l-am sprijinit atât, iar rezultatele s-au văzut. Mi-e jenă de comportamentul tip USR, de mitinguri cu 80 de persoane, de lozinci sforăitoare, la finalul cărora ne ridiculizează, pe bună dreptate, Hunor.”, notează știripesurse.ro.

Se pare că nici percepția de la nivel local nu e mai bună: “La mine în județ, PSD are aproape trei sferturi din primarii de comune, iar pe restul, în loc să îi ținem aproape, măcar să vadă că luptăm pentru ei, în îndepărtăm prin gesturi ca decizia din BEx cu pensiile primarilor. Poate Ludovic nu știe, dar în țară nu exiști fără primari” acuză un președinte de organizație din Sud.

Toate acestea au condus la exprimarea publica a nemultumirilor. Ultimul care a facut-o, presedintele PNL Maramures Ionel Bogdan, este acum amenintat de Orban cu sanctionarea.

Știre inițială

La ședință va avea loc evaluarea rapoartelor de activitate ale filialelor și se va decide și data convocării Consiliului Național – în a doua jumătate a lunii iulie – la care se vor stabili criteriile pe baza cărora se va întocmi lista de candidați la alegerile europarlamentare.

Ședința de luni nvine în contextul tensiunilor interne apărute pe fondul unor informații potrivit cărora există câțiva ”nemulțumiți” în partid care și-ar dori ca Orban să fie schimbat din funcția de președinte. Printre aceștia s-ar afla Marian Petrache (vicepreședinte pe regiunea București-Ilfov), Gigel Știrbu (vicepreședinte Oltenia), Iulian Dumitrescu (prim-vicepreședinte, lider PNL Prahova) sau Cristian Bușoi (acesta de altfel a fost contracandidatul lui Orban la Congres), potrivit unor surse politice liberale.

Întrebat vineri despre această ședință și despre faptul că se spune că se va încerca schimbarea sa, Orban a răspuns, vineri: ”Este o glumă, vă veți lămuri de altfel, pentru că de o lună de zile PNL este sub un bombardament informațional care este compus din fake news, stiri false care nu au absolut nici un fel de fundament în realitate care nu se bazează, de fapt, pe demersuri reale. Partidul Național Liberal este unit, Partidul Național Liberal este puternic iar conducerea aleasă la Congres acționează în conformitate cu mandatul care i-a fost încredințat de Congres.

Citește și: PRIMUL LIDER DIN PNL CARE RECUNOAȘTE CĂ VREA SĂ-I IA LOCUL LUI LUDOVIC ORBAN! ALȚI DOI STAU LA CUTIE

Nu mă tem în general de foarte multe, mă tem să nu păcătuiesc. Nu am nici cea mai mică emoție referitor la ședința de luni. Vom avea o ședință de lucru care urmărește câteva obiective: Evaluarea progresului pe rapoartele de activitate trimestriale care sunt în conformitate cu hotărârea Consiliului Național, evaluarea campaniei derulate pentru apărarea Pilonului doi de pensii și de stabilire a pașilor ulteriori pe care îi avem de făcut și mai ales utilizarea celor peste cinci sute de mii de semnături pe care le-am strâns pentru susținerea proiectului nostru în materie de Pilonul doi de pensii. De asemenea, vom face o evaluare a situației politice și vom stabili graficul de activități pe perioada vacanței”, notează hotnews.ro.

Ședința Biroului Executiv, care o va precede pe cea de BPN (de la ora 12.00), urmează să decidă data Consiliului Național, important pentru că acolo se vor stabili criteriile și procedura pe baza cărora se va întocmi lista de candidați la europarlamentare.

Se vehiculează deja o listă scurtă de candidați, Orban fiind el însuși o opțiune, afirmând că nu s-a decis încă, dar că sunt colegi care i-au cerut acest lucru. Pe listă ar urma să se regăaseasca actualii eurodeputați Siegfried Mureșan (venit recent de la PMP), Daniel Buda, Marian Jean-Marinescu și Cristian Bușoi. Și actualii primari Mircea Hava sau Gheorghe Falcă sunt vehiculați, dar și fostul lider PDL Vasile Blaga, în cazul în care va primi decizie definitivă de achitare. Același lucru este valabil și în cazul lui Dan Motreanu, achitat în primă instanță, mai notează hotnews.

Ludovic Orban a fost ales președinte al PNL pe 17 iunie 2017 cu 3.518 voturi în timp ce contracandidatul Cristian Buşoi a obținut 952 voturi.

Sursa foto: realitatea