AHMET DAVUTOGLU a fost numit prim-ministru interimar al TURCIEI pana la alegerile anticipate

Presedintele turc, Recep Tayyip Erdogan, l-a numit pe premierul demisionar, Ahmet Davutoglu, sa conduca o administratie interimara inaintea alegerilor asteptate in luna noiembrie, informeaza BBC in pagina electronica.

Erdogan a confirmat luni alegerile anticipate, dupa ce Davutoglu a esuat in a forma o coalitie de guvernare in alegerile legislative din iunie, cand Partidul Dreptatii si Dezvoltarii (AKP) a pierdut majoritatea absoluta pe care o detinea de 12 ani in Turcia, din cauza succesului formatiunii prokurde HDP.

Erdogan i-a ceut lui Davutoglu sa fie premier interimar in cadrul unei sedinte de marti, care a avut loc la palatul prezidential. Una dintre responsabilitatile lui Davutoglu va fi sa supravegheze alegerile si are la dispozitie cinci zile sa formeze un cabinet.

CITESTE SI: TURCIA: Presedintele ERDOGAN a anuntat oficial organizarea de alegeri anticipate

Constitutia prevede faptul ca toate partidele ar trebui sa fie reprezentate in administratia interimara, insa este pentru prima data cand este nevoie de un asemenea Guvern, iar liderul opozitiei prokurde a spus ca nu va fi surprins daca Erdogan ar incerca sa ii excluda reprezentanta.

Liderul Partidul Democratic al Poporului (HDP), Selahattin Demirtas, a spus ca partidul sau va fi pregatit sa participe, cu toate ca principalul partid de opozitie, Partidul Popular Republican (CHP), si Partidul Miscarii Nationliste (MHP) au refuzat sa ia parte la aceasta administratie interimara.

CITESTE SI: TURCIA: ESEC TOTAL al NEGOCIERILOR pentru formarea unui nou GUVERN

Davutoglu a primit pe 9 iulie sarcina de a forma guvernul, iar mandatul pentru negocieri a expirat pe 23 august. Principalul partid de opozitie, CHP, a afirmat anterior ca ar trebui sa i se acorde sansa de a forma un Guvern, insa presedintele a optat pentru o reluare a alegerilor. Rezultatul slab obtinut de AKP la alegerile din iunie pare sa fi slabit planul lui Erdogan de a transforma Turcia in republica prezidentiala.