Ai cauciucuri de iarna? Politia Rutiera verifica echiparea masinilor pentru iarna

Vine frigul si posesorii de autoturisme trebuie sa treaca deja la echiparea masinilor cu cauciucuri de iarna. Atentie mare, Politia Rutiera va incepe zilele care urmeaza verificarile autoturismelor, pentru a vedea daca sunt echipate corespunzator pentru iarna.

De precizat ca autoturismele cu o masa mai mare de 3 tone si jumatate trebuie sa fie echipate cu cauciucuri de iarna. Deja au fost instalate primele echipaje de filtru: in localitatile Vatra Dornei, judetul Suceava, si Bistrita Nasaud, pentru cei care se vor deplasa prin Pasul Tihuta, si localitatile Borsa, judetul Maramures, si Carlibaba, judetul Suceava, pentru cei care vor traversa Pasul Gutai. Pentru neechiparea necorespunzatoare se retrage certificatul de inmatriculare, iar valorea amenzii este intre 70 si 140 de lei, precum si intre 9 si 21 de puncte amenda.

Noile reglementari privind obligativitatea dotarii autovehiculelor cu anvelope de iarna

La 1 noiembrie 2011 au intrat in vigoare prevederile OG 5/2011 privind obligativitatea dotarii autovehiculelor cu anvelope de iarna, lanturi sau alte echipamente antiderapante omologate atunci cand circula pe drumurile acoperite cu zapada, gheata sau polei. Noile prevederi au fost introduse pentru cresterea gradului de siguranta pe drumurile publice pe timp de iarna si reducerea numarului de victime omenesti ca urmare a echiparii necorespunzatoare a autovehiculelor pe drumurile acoperite cu zapada, gheata sau polei. MTI considera ca noua lege va salva vieti si va reduce costurile administratiei pentru deblocarea drumurilor publice pe timp de iarna. Cresterea sigurantei este facilitata prin noua legislatie având in vedere ca anvelopele de iarna schimba in bine comportamentul unui vehicul in sezonul rece, micsoreaza spatiul de frânare, mentin autovehiculul pe traiectoria dorita. in acelasi timp, lanturile sunt contraindicate pe gheata, iar utilizarea lor dauneaza anvelopelor si deterioreaza imbracamintea asfaltica a drumului.

Un conducator auto trebuie sa achizitioneze anvelope omologate, in concordanta cu cele inscrise de catre RAR in cartea de identitate a vehiculului si care poarta marcajul M+S (sau M.S, sau M amp;S). Nu se recomanda anvelope de iarna second-hand mai vechi de 4-5 ani sau la care inaltimea profilului lor este mai mica de 4 mm. Anvelopele denumite comercial „all seasons” sau 4S, ca si cele Alpin, Mountain sau Winter, pot fi acceptate daca au marcajul specific anvelopelor de zapada (M+S, M.S., M amp;S), conform Directivei Consiliului 92/23/CE privind pneurile autovehiculelor si ale remorcilor acestora, precum si montarea lor, Regulamentului Comisiei Economice pentru Europa a Organizatiei Natiunilor Unite (CEE-ONU) nr. 30 sau Regulamentului Comisiei Economice pentru Europa a Organizatiei Natiunilor Unite CEE-ONU nr. 54.

In cazul autovehiculelor de transport marfa cu o masa totala maxima autorizata mai mare de 3,5 tone si a autovehiculelor de transport persoane cu mai mult de 9 locuri pe scaune, inclusiv cel al conducatorului auto, sanctiunea pentru nerespectarea prevederilor legale se aplica dupa caz operatorilor de transport/intreprinderilor sau conducatorilor auto de catre inspectorii de trafic ai ARR sau reprezentantii Politiei Rutiere conform OUG nr.109/2005, valoarea amenzii fiind de 2500 – 4000 lei si se face venit integral la Bugetul de stat sau bugetele locale, dupa caz. Daca fapta constatata are ca efect si blocarea unui sector de drum, sanctiunea contraventionala este de 5000 – 8000 lei plus costurile aferente interventiei de degajare a sectorului de drum afectat. Foto: Mondo News