AIRASIA este cea mai mare companie low cost din ASIA si un client important al AIRBUS

Compania malaeziana AirAsia, al carei avion a disparut duminica intre Indonezia si Singapore cu 162 de persoane la bord, este cel mai mare transportator aerian cu tarife reduse (low cost) din Asia si un client important al constructorului aeronautic european Airbus, transmite AFP.

Disparitia avionului Airbus A320-220, la o ora dupa decolarea sa de pe aeroportul international Juanda din Surabaya, este primul incident grav inregistrat de AirAsia in cei 13 ani de activitate. Avionul disparut era operat de AirAsia Indonesia, o filiala detinuta in proportie de 49% de AirAsia.

CITESTE SI: DEZVALUIRE DE ULTIMA ORA! AVIONUL DISPARUT MALAYSIA AIRLINES, DOBORAT DE AMERICANI 

Infiintata in 1994 la Kuala Lumpur, compania era ”muribunda” in anul 2001, cand a fost achizitionata de Tony Fernandes, fost director la grupul american Time Warner. In pofida crizei prin care a trecut transportul aerian mondial dupa atentatele de la 11 septembrie, Fernandes a pariat pe cresterea exploziva a transportului aerian in Asia, ca urmare a aparitiei unei clase mijlocii avide sa calatoreasca. Motto-ul AirAsia este ‘Now Everyone Can Fly’ (Acum toata lumea poate zbura).

In aceste conditii, AirAsia a devenit o companie rentabila din 2002, iar in 2003 Fernandes a rambursat datoriile de 11 milioane de dolari pe care le-a asumat in momentul preluarii companiei.

Intre timp, compania AirAsia s-a extins rapid prin crearea de filiale in Asia de Sud-Est si are opt astfel de unitati in Thailanda, Indonezia, India si Filipine si deserveste aproximativ 120 de destinatii din China pana in Australia, de la Hong Kong pana in India. In schimb, AirAsia a incercat fara succes sa intre pe piata din Japonia. Dupa an de exploatare, AirAsia a decis sa pun capat operatiunilor sale japoneze in luna octombrie 2013.

De trei ori mai profitabila decat compania aeriana nationala Malaysia Airlines, lovita in acest an de doua catastrofe, AirAsia detine din 2009 titlul anual de cea mai buna companie aeriana low cost din lume, premiu decernat de firma londoneza Skytrax, devansand compania Virgin a miliardarului Richard Branson.

CITESTE SI: AVION AIRASIA DISPARUT! ZBORUL QZ8501 ARE 162 DE OAMENI LA BORD. UPDATE

Flota AirAsia este compusa in intregime din avioane Airbus, compania malaeziana fiind unul dintre principalii clienti ai constructorului european. Potrivit cifrelor furnizate de Airbus, la data de 30 noiembrie 2014, AirAsia comandase 475 de aparate si a primit 157 de avioane Airbus.

AirAsia X, o filiala a AirAsia pentru zboruri pe distante lungi, a confirmat, la mijlocul acestei luni, o comanda pentru 55 de avioane Airbus A330 Neo, cu o valoare de catalog de 15 miliarde de dolari.

Traficul aerian low cost in Asia s-a triplat in decurs de 10 ani, fiind evaluat undeva intre 50 si 70 de milioane de pasageri in 2013, adica 20% din traficul aerian regional.

 Sursa foto: the guardian